VIRAL

Οι μέλισσες μπορούν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα, αλλά μην πάει ο νους σας σε πολλαπλασιασμό, διαίρεση και τέτοια

Οι μέλισσες λύνουν σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, όπως τη συντομότερη διαδρομή για να συλλέξουν νέκταρ.
Οι μέλισσες μπορούν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα, αλλά μην πάει ο νους σας σε πολλαπλασιασμό, διαίρεση και τέτοια

Οι μέλισσες, αυτά τα μικρά αλλά πανέξυπνα έντομα, διαθέτουν γνωστικές ικανότητες που εκπλήσσουν τους επιστήμονες. Μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή, μια από τις πιο διάσημες προκλήσεις στα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών. Το πρόβλημα αυτό αφορά την εξεύρεση της συντομότερης διαδρομής μεταξύ ενός συνόλου σημείων (π.χ. πόλεις), έτσι ώστε ο πωλητής να επισκεφθεί το καθένα μόνο μία φορά και να επιστρέψει στο αρχικό σημείο. Είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ για να λυθεί, ειδικά όταν αυξάνεται ο αριθμός των σημείων.

Οι μέλισσες αντιμετωπίζουν παρόμοια πρόκληση στη φύση, όταν πρέπει να επισκεφθούν πολλά λουλούδια για να συλλέξουν νέκταρ. Χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό τους, που έχει μέγεθος μικρότερο από έναν κόκκο ρυζιού, καταφέρνουν να υπολογίζουν τη βέλτιστη διαδρομή ώστε να εξοικονομούν ενέργεια. Μελετητές έχουν παρατηρήσει ότι, μέσα από την εμπειρία και την εκπαίδευση, οι μέλισσες μπορούν να προσαρμόζουν τις διαδρομές τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την απόσταση των λουλουδιών.

Αυτό το “μαθηματικό” ένστικτο είναι προϊόν της εξέλιξης. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλό τους για να αναγνωρίζουν μοτίβα και να θυμούνται τοποθεσίες. Δεν εκτελούν πράξεις όπως πολλαπλασιασμό ή διαίρεση, αλλά εφαρμόζουν πρακτικές λύσεις σε καθημερινές προκλήσεις, όπως η αποδοτική πτήση. Αυτές οι δεξιότητες εξασφαλίζουν την επιβίωση της αποικίας τους και επιβεβαιώνουν τη ζωτική τους σημασία για το οικοσύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Ο ρόλος των μοναχών στη δημιουργία των πρώτων γυαλιών για ανάγνωση

Πως γίνεται να ψαρεύουμε τόσες χιλιάδες χρόνια με τον ίδιο τρόπο και ακόμα τα ψάρια να τσιμπάνε; Δεν τους έγινε μάθημα;

Το ιδιοφυές αριθμητικό σύστημα των μοναχών του 13ου αιώνα που έγραφε 9999 αριθμούς με ένα σύμβολο

Jack Black: Η μέρα που γεννήθηκε και η μητέρα του έσωσε τη NASA

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι μέλισσες μπορούν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα, αλλά μην πάει ο νους σας σε πολλαπλασιασμό, διαίρεση και τέτοια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Κατερινάκης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.