Κατά την Αναγέννηση, οι ντομάτες είχαν αποκτήσει φήμη ως δηλητηριώδεις για τους πλούσιους Ευρωπαίους. Οι ευκατάστατοι χρησιμοποιούσαν πιάτα από κασσίτερο, το οποίο περιείχε μόλυβδο. Η οξύτητα της ντομάτας, όταν ερχόταν σε επαφή με αυτά τα πιάτα, προκαλούσε τη διαρροή μολύβδου στο φαγητό, οδηγώντας σε σοβαρή δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν κοιλιακό άλγος και έμετο, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο.
Οι φτωχότεροι, από την άλλη, χρησιμοποιούσαν πιάτα από ξύλο ή κεραμικά, τα οποία δεν αντιδρούσαν με την οξύτητα της ντομάτας. Έτσι, οι πλούσιοι απέφευγαν τις ντομάτες, ενώ οι φτωχοί τις κατανάλωναν άφοβα. Η λανθασμένη φήμη της ντομάτας ως επικίνδυνης για κατανάλωση διήρκεσε για αρκετά χρόνια.
Με την πρόοδο της επιστήμης και την αλλαγή των υλικών κατασκευής πιάτων, έγινε σαφές ότι η ντομάτα δεν ήταν το πρόβλημα. Σταδιακά, η ντομάτα έγινε αποδεκτή και ενσωματώθηκε στη μαγειρική, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Σήμερα, η ντομάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυχρηστικά φρούτα παγκοσμίως, αποδεικνύοντας πόσο παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη για ένα προϊόν.
Διαβάστε ακόμα
Το σκοτεινό μυστικό της γυναίκας που έγινε γνωστή ως “βρικόλακας του Αμαζονίου”
Έχει εκατομμύρια και τρώει γατοτροφή για να κάνει οικονομία
Όταν ο Paul di’Anno των Iron Maiden διασκέδαζε στα μπουζούκια με τη Στέλλα Μπεζαντάκου