Η τρέλα του «Farm-to-Fork» στους αγρότες ξύπνησε τον γερμανικό γίγαντα και τώρα έρχονται και οι Γάλλοι και οι Ισπανοί στις τεράστιες κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη.
Οι αγρότες σε όλη την Ε.Ε. διαμαρτύρονται για τον περιορισμό των επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με σκοπό την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος «Farm-to-Fork» (κάτι σαν το από το χωράφι στο τραπέζι).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ε.Ε. απαιτεί τεράστιες περικοπές στη χρήση καυσίμου ντίζελ, λιπασμάτων με βάση τα νιτρικά άλατα και στο μέγεθος των κοπαδιών των κτηνοτρόφων, ώστε όπως σημειώνεται να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου που βλάπτουν το κλίμα.
Όμως όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση, καθώς σε αντίθεση με άλλος επαγγελματικούς κλάδους που πιθανώς να… μπορούν να πάνε στην δουλειά τους με το Μετρό ή το λεωφορείο, οι αγρότες μπορούν να πάνε στα χωράφια τους και να τα οργώσουν μόνο με τα… τρακτέρ τους.
Μπορεί να μην το βλέπετε συχνά στην ελληνική τηλεόραση όμως εκατοντάδες χιλιάδες λαού έχουν κατέβει στους δρόμους της Γερμανίας και της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της Ε.Ε..
Οι άνθρωποι αυτοί διαμαρτύρονται καθώς διαπιστώνουν πως ενώ οι ίδιοι μειώνουν συνεχώς τις τιμές των προϊόντων τους, αυτά φτάνουν με ισχυρές αυξήσεις στους καταναλωτές από τους μεσάζοντες.
Η τρέλα του «Farm-to-Fork» ξύπνησε τον γερμανικό γίγαντα και τώρα έρχονται και οι Γάλλοι – Οι αύξηση των τιμών έχει αίτιο
Να σημειωθεί πως σειρά στις διαμαρτυρίες παίρνουν και οι αγρότες της Πολωνίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι βλέπουν τις τοπικές αγορές να κατακλύζονται από ουκρανικό σιτάρι.
Την ίδια ώρα, μελέτες έχουν δείξει πως το αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού προγράμματος Farm-to-Fork θα είναι η κατάρρευση της παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων στην ΕΕ και η βαθιά κρίση στην ευρωπαϊκή γεωργία.
Μελέτη του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ το 2020 διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα Farm-to-Fork θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής κατά 11% και αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 17%.
Άλλη μελέτη του 2021 του Πανεπιστημίου του Κιέλου προέβλεψε πτώση της παραγωγής κατά 16% και αύξηση των τιμών κατά 12% για τα δημητριακά, 36% για το γάλα και 42% για το κρέας.
Να σημειωθεί πως σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες και δενδροκαλλιεργητές και στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ δεν έγιναν πληρωμές αποζημιώσεων πριν τα Χριστούγεννα για ζημιές του 2023.
Έτσι, ενώ βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου οι αγρότες δεν έχουν δει στους λογαριασμούς τους τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζημιές παγετού, βροχοπτωσεων και χαλαζιού για το 2023.
Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς καθυστέρησης είναι χιλιάδες αγρότες να μην έχουν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο και να αγοράσουν σπόρους ενώ έχουν αφήσει απλήρωτες τις υποχρεώσεις του σε φάρμακα, λιπάσματα, τράπεζες, ασφάλεια, εργατικά μεροκάματα και άλλες, τρέχουσες υποχρεώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Έρχεται το DEXIT μέτα το BREXIT; Γιατί θέλει να φύγει η Γερμανία από την Ε.Ε.;