Από την πρώτη στιγμή που τα Ελγίνεια Μάρμαρα έφυγαν από τον Παρθενώνα και βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για μια «κατάρα» που τα ακολουθεί. Διεθνείς αρχαιολόγοι και ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η μεταφορά τους συνδέθηκε με απώλειες, ατυχίες και ανεξήγητα γεγονότα. Από την πτώση του ίδιου του Λόρδου Έλγιν μέχρι οικονομικές κρίσεις και αποτυχίες, υπάρχει μια σειρά από γεγονότα που κάποιοι αποδίδουν σε μια αρχαία κατάρα.
Τα Μάρμαρα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας της κατάρας, είναι ένας θησαυρός που δεν έπρεπε να απομακρυνθεί από τη γενέτειρά του. Οι φήμες φουντώνουν, ειδικά κάθε φορά που υπάρχει καθυστέρηση ή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η «κατάρα» αφορά τη μη ολοκλήρωση της επιστροφής, και γι’ αυτό υπάρχουν συνεχείς νομικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Η κατάρα των Ελγινείων Μαρμάρων δεν είναι κάτι που επιβεβαιώνεται επιστημονικά, όμως το γεγονός ότι τόσες ατυχίες έχουν συνδεθεί με αυτά, κρατάει ζωντανή τη φήμη και το ενδιαφέρον του κοινού.