VIRAL

Υπάρχει λόγος που το πληκτρολόγιο είναι QWERTY και δεν είναι ABCDEFG

Πώς μια ανάγκη οδήγησε στη διάταξη πληκτρολογίου που χρησιμοποιούμε ακόμα.
Υπάρχει λόγος που το πληκτρολόγιο είναι QWERTY και δεν είναι ABCDEFG

Η διάταξη QWERTY που γνωρίζουμε όλοι στο πληκτρολόγιο δεν είναι τυχαία – σχεδιάστηκε για να λύσει ένα μηχανικό πρόβλημα και να διευκολύνει τους χρήστες της πρώτης γραφομηχανής. Το πληκτρολόγιο αυτό επινοήθηκε από τον Κρίστοφερ Σόουλς τη δεκαετία του 1870, όταν οι γραφομηχανές ήταν ακόμα νέες. Οι ράβδοι των γραμμάτων κολλούσαν εύκολα αν οι χρήστες έγραφαν πολύ γρήγορα, οπότε ο Σόουλς άλλαξε τη διάταξη, τοποθετώντας τα πιο κοινά γράμματα σε απομακρυσμένες θέσεις ώστε να μειώσει την ταχύτητα πληκτρολόγησης.

Ωστόσο, η διάταξη QWERTY εξυπηρετούσε και μια άλλη ανάγκη: τη διευκόλυνση των τηλεγραφητών που τη χρησιμοποιούσαν για να πληκτρολογούν πιο άνετα τα διγράμματα του κώδικα Μορς. Έτσι, ορισμένα γράμματα, όπως το “S” και το “E”, τοποθετήθηκαν κοντά, κάτι που έκανε τη μετάφραση των σημάτων γρηγορότερη.

Αργότερα, η Remington, ο πρώτος κατασκευαστής γραφομηχανών, καθιέρωσε την QWERTY διάταξη ως βιομηχανικό πρότυπο, διασφαλίζοντας την κυριαρχία της μέχρι σήμερα. Παρόλο που η τεχνολογία προχώρησε και το πρόβλημα του «κολλήματος» δεν υπάρχει πια, η QWERTY διάταξη διατηρείται λόγω της ευρείας χρήσης της και της εξοικείωσης των χρηστών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Υπάρχει λόγος που το πληκτρολόγιο είναι QWERTY και δεν είναι ABCDEFG», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για τα πιο περίεργα και τρελά θέματα που δεν ήξερες ότι σε ενδιαφέρουν. Είμαι εδώ για να σου λύσω απορίες που δεν είχες ποτέ!