VIRAL

Υπήρχαν στην Ελλάδα βρικόλακες;

Οι βρικόλακες είναι σώματα νεκρών που για κάποιες αιτίες εξέρχονται από τους τάφους.

Υπήρχαν στην Ελλάδα βρικόλακες;
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Οι βρυκόλακες είναι δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας και δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξή τους στην πραγματικότητα. Ωστόσο, οι μύθοι και οι θρύλοι για τέτοια όντα υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα, πολύ πριν εμφανιστούν οι βρικόλακες των δοξασιών των Σλάβων. Οι παραδόσεις για τους βρικόλακες είναι τόσο παλιές όσο η ίδια η ανθρωπότητα και διαθέτουν μια μακρά και σημαντική λαογραφική παράδοση στην Ελλάδα. Οι βρικόλακες στην ελληνική και χριστιανορθόδοξη παράδοση έχουν ποικίλα χαρακτηριστικά και συνδέονται άμεσα με το κακό και τον Σατανά.

Σύμφωνα με τις διάφορες δοξασίες, οι βρικόλακες είναι σώματα νεκρών που για κάποιες αιτίες εξέρχονται από τους τάφους τους τη νύχτα και μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές ζώων, όπως σκύλου ή κατσικιού, με απώτερο σκοπό να φοβίσουν ή να ενοχλήσουν τους ζωντανούς συγγενείς τους ή και ξένους. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα βαμπίρ της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία έχουν δικές τους παραδόσεις.

Υπήρχε μια σειρά από χαρακτηριστικά ή προληπτικά μέτρα για να αναγνωρίσει κανείς έναν βρικόλακα. Τα πιο συνηθισμένα σημάδια περιλάμβαναν την παρουσία λευκών μυγών στα μάτια του νεκρού ή την ύπαρξη αίματος γύρω από το στόμα του. Επίσης, αναφέρονταν ιστορίες για νεκρούς που «αναστήθηκαν» και έκαναν κακό στους ζωντανούς.

Η κύρια πεποίθηση ήταν ότι οι βρικόλακες επιστρέφουν για να επιφέρουν ασθένειες, θάνατο ή καταστροφή στους ζωντανούς και ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τα ζώα και τις καλλιέργειες.

Οι Έλληνες είχαν διάφορους τρόπους για να προστατευτούν από τους βρικόλακες. Μερικά από τα μέτρα περιλάμβαναν την τοποθέτηση σκόρδου, την κάλυψη του νεκρού με σιδερένια αντικείμενα ή τη χρήση ειδικών τελετουργιών για να εμποδιστεί η επιστροφή του νεκρού από τον τάφο.

Ο μύθος του βρικόλακα μπορεί να είχε μικρές παραλλαγές σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Σε κάποιες περιοχές, οι βρικόλακες συνδέονταν με τη θρησκευτική πίστη και το κακό μάτι, ενώ σε άλλες περιοχές η πίστη σε αυτούς ήταν περισσότερο συνδεδεμένη με παραδοσιακές δεισιδαιμονίες και το φόβο των νεκρών.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει με το όζον στην ατμόσφαιρα

Ήξερες πως οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν ένα μοναδικό τρόπο να σβήσουν τις φωτιές;

Exit mobile version