Πανικός επικράτησε στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όταν διαπιστώθηκε πως χάκερ είχε καταφέρει μέσω email μεγαλοστελέχους του ΔΑΠΕΕΠ να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα προσωπικά δεδομένα και να κάνει μεταφορά ενός εκατ. ευρώ σε εταιρεία του εξωτερικού.
Συναγερμός σήμανε στο λογιστήριο του ΔΑΠΕΕΠ, καθώς σε έλεγχο ρουτίνας βρέθηκε πως ένα εκατ. ευρώ είχε κάνει… φτερά και είχε μεταφερθεί από την τράπεζα Τράπεζα Αττικής σε εταιρεία του εξωτερικού ενώ… παγωτά έμειναν οι αρμόδιος υπουργός και η υφυπουργός του ΥΠΕΝ όταν ενημερώθηκαν.
Το καλό της υπόθεσης είναι πως μετά τις άμεσες ενέργειες το ένα εκατ. επιστράφηκε στον λογαριασμό του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε..
Το… κακό είναι πως ένας χάκερ κατάφερε μέσω ενός email να δημιουργήσει πλαστή ψηφιακή υπογραφή και πλαστή εντολή προς την τράπεζα για τη μεταφορά ενός εκατ. ευρώ.
Ποιο αλήθεια είναι το επίπεδο ασφάλειας από κυβερνοεπιθέσεις στους κρατικούς οργανισμούς και ειδικά σε αυτούς που διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά;
Και αν το επίπεδο ασφάλειας είναι αυτό που περιγράφεται παραπάνω πώς αυτό το κράτος μπορεί να εγγυηθεί πως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών του είναι ασφαλή;
Θυμίζουμε πως πριν λίγο καιρό ξέσπασε δημόσια συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα στις νέες ταυτότητες, με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. πρωθυπουργό να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένας… κίνδυνος.
Αν μπορεί κάποιος να μπει μέσω ενός email στην εταιρεία που σκοπός της είναι η διαχείριση και λειτουργία της ελληνικής αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και να μεταφέρει ένα εκατ. ευρώ, αλήθεια δεν θα μπορεί να μπει σε μία βάση προσωπικών δεδομένων και να κάνει… πάρτι;
Την ίδια ώρα, πολλοί πολίτες κάθε φορά που θέλουν να μεταφέρουν πάνω από 1.000 ευρώ μέσα σε μία μέρα δεν τα καταφέρνουν από την πολυπλοκότητα των μηχανισμών ασφαλείας.