Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε έναν τάφο, στην επαρχία Χενάν της κεντροανατολικής Κέινας, ένα μπρούτζινο δοχείο ηλικίας 2.000 ετών που περιείχε ένα υγρό, πιθανότατα κάποιο είδος κρασιού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Το σφραγισμένο δοχείο περιείχε περίπου 3,5 λίτρα ενός κίτρινου υγρού με έντονη οσμή κρασιού, όπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.
Το υγρό αυτό θα εξεταστεί εργαστηριακά για να διαπιστωθεί αν περιέχει αλκοόλ και σε πόση ποσότητα, σύμφωνα με τον Σι Τζιαζέν, τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Πολιτιστικών Θησαυρών της πόλης Λουογιάνγκ. Στον ίδιο τάφο βρέθηκε και ένα λυχνάρι σε σχήμα αγριόχηνας.
Τα ευρήματα χρονολογούνται από την εποχή της δυναστείας των Δυτικών Χαν (202 π.Χ.-8 μ.Χ.). Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πώς είχε σφραγιστεί το δοχείο ώστε να μην εξατμιστεί το υγρό.
Στο παρελθόν έχουν βρεθεί και άλλα δοχεία που περιείχαν αλκοόλ στην Κίνα, κυρίως ποτά από ρύζι και σόργο, τα οποία διατηρούνταν σε μπρούτζινα σκεύη και χρησιμοποιούνταν σε διάφορες τελετές. Το 2010, αρχαιολόγοι βρήκαν ένα δοχείο ηλικίας 2.400 ετών που περιείχε σούπα, σε έναν τάφο που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την επέκταση του αεροδρομίου της πόλης Σιάν, κοντά στο μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν και του περίφημου «Πήλινου Στρατού» του.
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr