Μα που είναι τελικά ο Μπύθουλας που σιχαινόταν η Μαντάμ Σουσού;
ποια ήταν η πραγματική τοποθεσία του μπύθουλα που απεχθανόταν η μαντάμ σουσού;Η Μαντάμ Σουσού, η θρυλική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά, συχνά αναφερόταν με περιφρόνηση στον “Μπύθουλα”, υπονοώντας μια υποβαθμισμένη περιοχή. Αλλά ποια ήταν αυτή η τοποθεσία που τόσο απεχθανόταν;
Ο “Μπύθουλας” δεν ήταν απλώς προϊόν φαντασίας. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια γειτονιά του Κολωνού, όπου εκείνη την εποχή λίμναζαν στάσιμα νερά σε έναν ξεροπόταμο, δημιουργώντας λασπώδεις συνθήκες. Αυτή η περιοχή, γνωστή και ως “Μπούθουλας”, αποτελούσε το σκηνικό της καθημερινότητας της Μαντάμ Σουσού, η οποία, παρά τις ταπεινές συνθήκες διαβίωσης, φαντασιωνόταν έναν αριστοκρατικό τρόπο ζωής.
Αντίθετα, ο “Βούθουλας” ήταν μια διαφορετική τοποθεσία, δίπλα στην Αγία Φωτεινή στον Ιλισσό, με τρεχούμενα νερά που δημιουργούσαν ένα όμορφο τοπίο. Η λαϊκή φράση “ο Βούθουλας κι ο Μπούθουλας” χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώσει την αντίθεση μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, παρόμοια με τη σημερινή έκφραση “λαός και Κολωνάκι”.
Η Μαντάμ Σουσού, ζώντας στον λασπώδη Μπύθουλα, προσπαθούσε να αποστασιοποιηθεί από το περιβάλλον της, υιοθετώντας αριστοκρατικές συμπεριφορές και εκφράσεις. Όταν τη ρωτούσαν πού έμενε, απαντούσε με νόημα “Ακαδημία Πλάτανος”, προσπαθώντας να κρύψει την πραγματική της κατοικία.
Είναι καλύτερο να κρυώνεις το χειμώνα ή να ζεσταίνεσαι στο καλοκαίρι;
Τι το ιδιαίτερο έχει αυτή η πινακίδα πιτσαρίας;
Στο μικροσκόπιο φαίνεται έτσι στο σώμα σου όμως ούτε που τη βλέπεις
Βρήκε κέρμα στο σουβλάκι του, αν ήταν Βασιλόπιτα θα ήταν γούρι
Η εφιαλτική πρακτική της λίστας της προγραφής: ποιοι έμπαιναν σε αυτή και ποιοι έβγαζαν χρήματα;