Η κρυπτογράφηση με λέξη-κλειδί, γνωστή ως κρυπτογράφηση Vigenère, ήταν μια από τις πιο έξυπνες τεχνικές για την κρυφή επικοινωνία. Χρησιμοποιήθηκε από στρατούς και κατασκόπους ήδη από τον 16ο αιώνα και επέτρεπε σε αυτούς που γνώριζαν τη λέξη-κλειδί να στείλουν και να λάβουν μηνύματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους εχθρούς τους. Ας δούμε πώς γίνεται η κρυπτογράφηση των λέξεων “Ολυμπιακός” και “Παναθηναϊκός” με λέξη-κλειδί το sportime.
Πώς Λειτουργεί η Κρυπτογράφηση Vigenère
Η διαδικασία είναι απλή αλλά αποτελεσματική. Για κάθε γράμμα του μηνύματος, χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο γράμμα της λέξης-κλειδί για να μετατοπίσουμε το γράμμα του μηνύματος κατά τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχεί στο γράμμα της λέξης-κλειδί. Ακολουθεί το βήμα-βήμα:
Επιλέγουμε τη λέξη-κλειδί: Για να κρυπτογραφήσουμε τις λέξεις μας, χρησιμοποιούμε τη λέξη-κλειδί sportime.
Επαναλαμβάνουμε τη λέξη-κλειδί: Αν η λέξη που θέλουμε να κρυπτογραφήσουμε έχει περισσότερα γράμματα από τη λέξη-κλειδί, επαναλαμβάνουμε τη λέξη-κλειδί τόσες φορές ώστε να καλύψει το μήκος της λέξης.
Παράδειγμα με τη λέξη “Ολυμπιακός”
Η λέξη Ολυμπιακός μετατρέπεται σε Θυηθηρμιθπ.
Παράδειγμα με τη λέξη “Παναθηναϊκός”
Η λέξη Παναθηναϊκός γίνεται Ησαιιθθεαλσα.
Τι Είναι η Κρυπτογράφηση Vigenère;
Αυτή η τεχνική αναπτύχθηκε από τον Blaise de Vigenère τον 16ο αιώνα και θεωρούνταν αδιάσπαστη μέχρι και τον 19ο αιώνα, όταν βρέθηκε τρόπος να σπάσει με στατιστικές μεθόδους. Η τεχνική βασίζεται στη χρήση μιας λέξης-κλειδιού, που επιτρέπει σε όσους τη γνωρίζουν να αποκωδικοποιούν το μήνυμα. Αυτή η μέθοδος ήταν ιδανική για τους κατασκόπους, καθώς τους παρείχε έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς κίνδυνο αποκάλυψης.
Με αυτήν την τεχνική, κάθε γράμμα μετακινείται με τρόπο που φαίνεται τυχαίος σε κάποιον που δεν γνωρίζει τη λέξη-κλειδί. Μόνο με τη σωστή λέξη-κλειδί μπορεί κανείς να επαναφέρει το κρυπτογραφημένο κείμενο στο αρχικό του μήνυμα.