VIRAL

Μετεωρίτης κουκουνάρι στο Σύνταγμα και μετεωρίτης πλυντήριο στη Θεσσαλονίκη: η έκταση της καταστροφής στην Ελλάδα ανάλογα με το μέγεθος

Από έναν μετεωρίτη στο μέγεθος κουκουναριού στο Σύνταγμα μέχρι έναν στο μέγεθος βουνού στο Αιγαίο, η καταστροφή στην Ελλάδα μπορεί να πάρει επικές διαστάσεις. Μάθετε πώς διαφορετικά μεγέθη μετεωριτών μπορούν να επηρεάσουν τη χώρα.

Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οι συνέπειες από την πτώση ενός μετεωρίτη εξαρτώνται κυρίως από το μέγεθος, τη σύσταση και την ταχύτητά του κατά την πρόσκρουση. Ας δούμε τι θα γινόταν αν ένας μετεωρίτης διαφορετικού μεγέθους έπεφτε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μέγεθος κουκουνάρι

Αν ένας μετεωρίτης στο μέγεθος ενός κουκουναριού (περίπου 5 εκατοστά) επιβίωνε από την είσοδό του στην ατμόσφαιρα και έφτανε στην πλατεία Συντάγματος, η ζημιά θα ήταν περιορισμένη. Μπορεί να ήταν μεγαλύτερος όταν μπήκε στην ατμόσφαιρα, αλλά όταν φτάσει στο έδαφος, πιθανότατα θα είχε διαλυθεί σε μικρότερα κομμάτια. Θα δημιουργούσε έναν μικρό κρατήρα, περίπου 30 εκατοστά διάμετρο, και η πρόσκρουση θα μπορούσε να σπάσει κοντινά παράθυρα ή να τρομάξει τους περαστικούς, χωρίς να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή.

Μέγεθος μπάλας μπάσκετ

Αν ένας μετεωρίτης στο μέγεθος μιας μπάλας μπάσκετ (περίπου 24 εκατοστά διάμετρος) έπεφτε στη Νέα Σμύρνη, θα προκαλούσε σημαντική πρόσκρουση. Θα δημιουργούσε έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου 10 μέτρων, και η έκρηξη θα ήταν αρκετά δυνατή ώστε να σπάσει παράθυρα και να προκαλέσει ελαφριές ζημιές σε κτίρια σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης.

Μέγεθος πλυντηρίου ρούχων

Ένας μετεωρίτης στο μέγεθος ενός πλυντηρίου ρούχων (περίπου 1 μέτρο) που θα έπεφτε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Ο κρατήρας θα είχε διάμετρο περίπου 50 μέτρων και το ωστικό κύμα θα προκαλούσε σοβαρές ζημιές σε κτίρια σε απόσταση 500 μέτρων. Θα υπήρχαν τραυματισμοί, και οι δονήσεις θα γίνονταν αισθητές σε ολόκληρη την πόλη.

Μέγεθος αυτοκινήτου

Ένας μετεωρίτης στο μέγεθος ενός αυτοκινήτου (περίπου 4 μέτρα μήκος) που θα έπεφτε στον Κορινθιακό Κόλπο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Ο κρατήρας θα είχε διάμετρο περίπου 200 μέτρα, ενώ η έκρηξη θα σκόρπιζε συντρίμμια σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Οι πόλεις της Κορίνθου και του Λουτρακίου θα υπέφεραν από σοβαρές ζημιές, ενώ θα υπήρχε και κίνδυνος δημιουργίας τσουνάμι που θα έπληττε τις ακτές.

Μέγεθος λεωφορείου

Αν ένας μετεωρίτης στο μέγεθος ενός λεωφορείου (περίπου 10 μέτρα μήκος) έπεφτε στη Λάρισα, η καταστροφή θα ήταν εκτεταμένη. Ο κρατήρας θα είχε διάμετρο περίπου 500 μέτρων, και η έκρηξη θα προκαλούσε ζημιές σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Κτίρια και υποδομές στην πόλη θα καταστρέφονταν, ενώ οι δονήσεις θα γίνονταν αισθητές σε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο.

Μέγεθος πολυκατοικίας

Ένας μετεωρίτης στο μέγεθος μιας πολυκατοικίας (περίπου 30 μέτρα ύψος) που θα έπεφτε στην Κρήτη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το νησί. Ο κρατήρας θα είχε διάμετρο περίπου 1 χιλιομέτρου, και η έκρηξη θα ισοπέδωνε ολόκληρες πόλεις όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά. Το ωστικό κύμα θα προκαλούσε τσουνάμι, με καταστροφικές συνέπειες για τις ακτές της Κρήτης και πιθανώς και τις γειτονικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου

Αν ένας μετεωρίτης στο μέγεθος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (περίπου 100 μέτρα μήκος) έπεφτε στην Αθήνα, η πόλη θα εξαφανιζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά. Ο κρατήρας θα είχε διάμετρο 10 χιλιομέτρων, και η έκρηξη θα κατέστρεφε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Το ωστικό κύμα και οι δονήσεις θα γίνονταν αισθητά σε όλη την Ελλάδα, ενώ η καταστροφή θα είχε παγκόσμιες συνέπειες, επηρεάζοντας το κλίμα και την ατμόσφαιρα.

Μέγεθος βουνού

Τέλος, ένας μετεωρίτης στο μέγεθος του Όρους Ταΰγετου που θα έπεφτε στο Αιγαίο Πέλαγος θα κατέστρεφε ολόκληρη την Ελλάδα και θα είχε παγκόσμιες συνέπειες. Ο κρατήρας θα είχε διάμετρο εκατοντάδων χιλιομέτρων, και η έκρηξη θα ήταν αρκετή για να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής. Η κλιματική καταστροφή που θα ακολουθούσε θα επηρέαζε όλο τον πλανήτη.

Αν και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά μικρές, η δύναμη ενός μετεωρίτη δεν πρέπει να υποτιμάται. Οτιδήποτε μεγαλύτερο από λίγα μέτρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καταστροφή, με τις συνέπειες να αυξάνονται δραματικά όσο μεγαλύτερος είναι ο μετεωρίτης.

Exit mobile version