Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι λαοί της εποχής τους, μιλούσαν κυρίως την ελληνική γλώσσα, η οποία υπήρξε η κοινή τους γλώσσα και για εκατοντάδες χρόνια η γλώσσα των γραμμάτων, της φιλοσοφίας και των επιστημών. Ωστόσο, το ερώτημα αν μιλούσαν άλλες γλώσσες εξαρτάται από την περιοχή και τις συνθήκες.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διάφορες διαλέκτους, όπως η Αττική, η Ιωνική, η Δωρική και η Αχαική, με την Αττική διάλεκτο να είναι η πιο διαδεδομένη, ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα και την Αθήνα. Η Κοινή Ελληνική (ή Ελληνιστική) γλώσσα, η οποία αναπτύχθηκε μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έγινε η lingua franca σε περιοχές που εκτείνονταν από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή.
Οι αρχαίοι Έλληνες, ειδικά αυτοί που ταξίδευαν ή είχαν εμπορικές ή διπλωματικές επαφές με άλλους λαούς, ήρθαν σε επαφή με άλλες γλώσσες. Ορισμένοι μιλούσαν και ξένες γλώσσες, κυρίως για σκοπούς επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς. Έτσι, κατά τη διάρκεια των επαφών με την Αίγυπτο και την Ασία, οι Έλληνες πιθανόν να γνώριζαν κάποιες βασικές εκφράσεις στις τοπικές γλώσσες.
Μετά την κατάκτηση της Περσίας από τον Μέγα Αλέξανδρο, οι Έλληνες στρατηγοί και διπλωμάτες πιθανόν να επικοινωνούσαν στα Περσικά ή να είχαν βασικές γνώσεις της γλώσσας για πρακτικούς λόγους.
Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέκτησε την Ελλάδα, οι Έλληνες ήρθαν σε επαφή με τα Λατινικά και κάποιοι μπορεί να τα γνώριζαν.
Οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν εμπόριο και συνδέονταν με πολλές περιοχές όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Περσία και η Ινδία. Αν και η ελληνική γλώσσα κυριαρχούσε σε πολλές από αυτές τις περιοχές, οι Έλληνες έπρεπε να μάθουν κάποιες βασικές λέξεις ή φράσεις στις τοπικές γλώσσες για να διευκολύνουν τις εμπορικές τους σχέσεις.
Έτσι, οι αρχαίοι Έλληνες κυρίως μιλούσαν την ελληνική γλώσσα, αλλά κάποιοι, ειδικά εκείνοι που είχαν εμπορικές ή διπλωματικές επαφές με άλλους λαούς, πιθανόν να γνώριζαν και άλλες γλώσσες.
Διαβάστε επίσης:
Εβαζαν αρώματα οι Αρχαίοι Έλληνες; Υπήρχαν αρχαία καταστήματα τύπου Hondos Center;
Το μοναδικό σχολείο στον κόσμο που δεν έχει τάξεις ή βαθμούς