Ο εγκέφαλός μας είναι ο αόρατος «διορθωτής» της πραγματικότητάς μας. Κάθε στιγμή, λαμβάνει θολές, ελλιπείς ή και παραμορφωμένες πληροφορίες από τα μάτια μας και τις «φιλτράρει» για να μας παρουσιάσει έναν κόσμο που φαίνεται σταθερός και λογικός. Αν σταματούσε αυτή η διόρθωση, η πραγματικότητα που θα βλέπαμε θα ήταν τρομακτική.
Η όρασή μας έχει ένα «τυφλό σημείο» λόγω του σημείου όπου το οπτικό νεύρο συνδέεται με τον αμφιβληστροειδή. Ο εγκέφαλός μας συμπληρώνει αυτό το κενό βασιζόμενος στις πληροφορίες γύρω από αυτό. Χωρίς αυτή τη διόρθωση, θα βλέπαμε έναν κόσμο γεμάτο τρύπες.
Ακόμη, κάθε φορά που κινούμε το κεφάλι μας, η εικόνα μπροστά μας διασπάται. Ο εγκέφαλός μας ενοποιεί αυτές τις εικόνες, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ομαλότητας. Αν σταματούσε να το κάνει, ο κόσμος θα φαινόταν ασυνεχής και χαοτικός, σαν ένα ελαττωματικό βίντεο.
Αυτό σημαίνει ότι η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε είναι μια κατασκευή του εγκεφάλου μας. Αν αυτή η λειτουργία σταματούσε, το αποτέλεσμα θα ήταν ένας κόσμος που θα προκαλούσε τρόμο και σύγχυση.
Τι έτρωγαν το 1900 στην Αθήνα;
Γιατί οι σακούλες με τα πατατάκια έχουν πιο λίγα πατατάκια απ’ όσα φαίνεται;
Survivor: είναι τρανς αλλά δεν ήθελε να το μάθει κανείς
Ξέρεις τι ήταν το Χριστόξυλο που καίγαμε 12 μέρες τα Χριστούγεννα;