Όταν το αίμα εγκληματιών θεωρούνταν θεραπεία και οι άνθρωποι έτρεχαν να το πιουν
Πώς το αίμα των εκτελεσμένων χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο και τι πίστευαν ότι θεράπευεΣτην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα, επικρατούσε μια από τις πιο ανατριχιαστικές και μακάβριες «ιατρικές» πρακτικές: η κατανάλωση του αίματος εκτελεσμένων εγκληματιών ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες.
Στη Γερμανία, συγκεκριμένα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το «ζεστό» αίμα, αμέσως μετά την εκτέλεση, είχε θαυματουργές ιδιότητες, ικανές να γιατρέψουν την επιληψία και άλλες σοβαρές παθήσεις.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η δημόσια εκτέλεση του εγκληματία Χανς Ντιέτσερ το 1680 στη Λειψία, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος θεατών όχι μόνο για να δει το θέαμα αλλά και για να πάρει το αίμα του εκτελεσμένου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αμέσως μετά την εκτέλεση, οι παρευρισκόμενοι πλησίασαν το άψυχο σώμα του για να μαζέψουν το αίμα, το οποίο στη συνέχεια είτε έπιναν είτε κρατούσαν για μελλοντική χρήση. Πίστευαν ότι το αίμα ενός αμαρτωλού εγκληματία μπορούσε να «απορροφήσει» τις ασθένειες και να θεραπεύσει όσους το κατανάλωναν.
Η πρακτική αυτή, που σήμερα φαίνεται εντελώς απίστευτη, βασιζόταν στη δεισιδαιμονία και στην ελλιπή γνώση της επιστήμης, όπου η ζωή και η υγεία συνδέονταν άμεσα με το αίμα. Αυτές οι πεποιθήσεις, αν και παράξενες, αποδεικνύουν πόσο διαφορετικές ήταν οι αντιλήψεις για την υγεία και την ιατρική στο παρελθόν.
Σήμερα, με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η πρακτική αυτή θεωρείται αποκρουστική και ανήκει στα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας.
Στο πόδι ολόκληρη γειτονιά στου ζωγράφου από αχόρταγους εραστές για ώρες
Τα 3 φαγητά που λατρεύουν οι Ελληνες και προκαλούν αηδία στους ξένους
Δεν έδινε ούτε του αγγέλου της νερό. Η πιο τσιγκούνα γυναίκα στην ιστορία
Η ιστορία της σατανικής καλόγριας που προκαλεί τρόμο: Ποια ήταν πραγματικά η Μαριάμ Σουλακιώτη;