VIRAL

Ποια είναι η σάλτσα που έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες αλλά σήμερα αν τη φας μπορεί να πας στο νοσοκομείο;

Ανακαλύψτε μια αρχαία σάλτσα που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες, η οποία σήμερα θα θεωρούνταν επικίνδυνη για κατανάλωση.

γάρον
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Στην αρχαία Ελλάδα, μια σάλτσα με την ονομασία γάρον ήταν το αγαπημένο καρύκευμα πολλών. Αυτή η σάλτσα παρασκευαζόταν από ζυμωμένα ψάρια και αποτελούσε ένα βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Αλλά τι ακριβώς ήταν αυτή η σάλτσα και γιατί θα μπορούσε να σου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σήμερα;

Η διαδικασία παραγωγής του γάρου ξεκινούσε με το να παίρνουν μικρά ψάρια (όπως σαρδέλες ή αντζούγιες) και να τα τοποθετούν σε μεγάλα πήλινα δοχεία, καλύπτοντάς τα με χοντρό αλάτι. Τα δοχεία αυτά αφήνονταν στον ήλιο για εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα ψάρια να αποσυντίθενται αργά. Το μείγμα αυτό ζύμωνε και γινόταν ένα ρευστό, δύσοσμο υγρό. Το υγρό αυτό το φιλτράριζαν και το χρησιμοποιούσαν σαν καρύκευμα σε πολλά πιάτα.

Σήμερα, αν κάποιος δοκίμαζε να παρασκευάσει το γάρον με τον ίδιο τρόπο, η αποσύνθεση των ψαριών θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και τοξινών, κάνοντάς το εξαιρετικά επικίνδυνο για κατανάλωση. Οι συνθήκες ζύμωσης χωρίς κατάλληλο έλεγχο θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Παράλληλα, η έντονη δυσοσμία του θα ήταν αδύνατο να αντέξει κανείς.

Παρότι το γάρον ήταν πολύ δημοφιλές στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, σήμερα είναι αδιανόητο να το φτιάξουμε ή να το καταναλώσουμε με τον ίδιο τρόπο, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι μεγάλοι.

Exit mobile version