Οι πληγές του Φαραώ είναι δέκα μυθικές καταστροφές που περιγράφονται στη Βίβλο. Σήμερα, ορισμένες από αυτές μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά και να συσχετιστούν με σύγχρονες καταστροφές. Ας δούμε κάθε μία ξεχωριστά:
Το νερό του Νείλου γίνεται αίμα
Η μετατροπή του νερού σε αίμα μπορεί να παραλληλιστεί με φαινόμενα όπως η “κόκκινη παλίρροια”, μια τοξική αλγοάνθιση που βάφει το νερό κόκκινο. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί, ειδικά λόγω της ρύπανσης και των αυξημένων θερμοκρασιών που ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των αλγών.
Η εισβολή βατράχων
Οι βατραχοί ως φυσικό φαινόμενο μπορεί να εμφανιστούν λόγω αλλαγών στο οικοσύστημα, όπως πλημμύρες ή καταστροφή ενδιαιτημάτων. Ωστόσο, τέτοιες μαζικές εμφανίσεις σπάνια είναι τόσο καταστροφικές όσο περιγράφονται.
Οι σκνίπες (έντομα)
Η μαζική εμφάνιση σκνιπών ή κουνουπιών είναι πιθανή, ιδιαίτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της υγρασίας. Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται σε πολλές περιοχές του κόσμου σήμερα.
Οι αλογόμυγες
Η παρουσία αλογόμυγων και άλλων ενοχλητικών εντόμων μπορεί να συνδεθεί με την αποσύνθεση οργανικών υλικών ή με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά η μαζική καταστροφή τους είναι σπάνια.
Θάνατος ζώων
Ασθένειες όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων ή η γρίπη των πτηνών έχουν προκαλέσει μαζικούς θανάτους ζώων. Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί και σήμερα.
Έλκη στους ανθρώπους
Η εμφάνιση ελκών μπορεί να παραλληλιστεί με ασθένειες όπως η ευλογιά ή η δερματίτιδα που προκαλούνται από τοξίνες ή ρύπανση. Αυτό το φαινόμενο είναι πιθανό, ιδιαίτερα σε περιοχές με κακή υγειονομική υποδομή.
Χαλάζι και φωτιά
Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι, είναι όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αν και η φωτιά δεν συνδυάζεται φυσικά με το χαλάζι, οι καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές από κεραυνούς.
Ακρίδες
Οι εισβολές ακριδών είναι συχνές σε ξηρές περιοχές και μπορεί να καταστρέψουν καλλιέργειες. Πρόσφατα παραδείγματα έχουν παρατηρηθεί στην Αφρική και την Ασία, κάνοντάς την πληγή εξαιρετικά επίκαιρη.
Σκοτάδι για τρεις ημέρες
Αν και το απόλυτο σκοτάδι είναι απίθανο, φαινόμενα όπως η ηφαιστειακή τέφρα μπορούν να μειώσουν το φως της ημέρας για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει συμβεί σε ηφαιστειακές εκρήξεις στο παρελθόν.
Θάνατος των πρωτότοκων
Αυτό το φαινόμενο δεν έχει φυσική εξήγηση και παραμένει κυρίως θρησκευτικός μύθος, χωρίς πιθανότητες επανάληψης στον πραγματικό κόσμο.
Διαβάστε επίσης:
Υπάρχει ακόμα μέσα μας το DNA του Νεάντερταλ;
Οι παγίδες που κρύβουν οι άτοκες δόσεις
Με Ρουβά και Ψινάκη: Οι γκριντζ φωτογραφίες από τα εγκαίνια του μετρό της Αθήνας το 2000
Γιατί η Πάτρα δε θα δει ποτέ Μετρό;