VIRAL

Ποιές χώρες στον κόσμο έχουν Δημοκρατία κοντά σε αυτή της Αρχαίας Αθήνας – Και μέσα σε αυτές δεν είναι η Ελλάδα

Κάποιες χώρες σήμερα βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό που ήταν η Δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα.

Ποιές χώρες στον κόσμο έχουν Δημοκρατία κοντά σε αυτή της Αρχαίας Αθήνας - Και μέσα σε αυτές δεν είναι η Ελλάδα
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σήμερα, οι χώρες που εφαρμόζουν άμεση δημοκρατία ή περιλαμβάνουν σημαντικά στοιχεία άμεσων δημοκρατικών διαδικασιών είναι περιορισμένες.

Ακολουθουν κάποιες χώρες που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό που ήταν η Δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα.

Ελβετία: Προσφέρει το πιο εκτεταμένο σύστημα άμεσης δημοκρατίας στον κόσμο. Οι πολίτες μπορούν να προτείνουν τροπολογίες στο Σύνταγμα ή να ζητούν δημοψηφίσματα για νόμους που έχουν εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Μετά από ένα περιθώριο υπογραφών, οι προτεινόμενες αλλαγές τίθενται σε δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες.

Κόσοβο: Οι πολίτες του Κοσόβου συμμετέχουν επίσης σε διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, όπως δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα, αν και η εφαρμογή και η σοβαρότητα αυτών των διαδικασιών μπορεί να διαφέρει.

Καλιφόρνια (Ηνωμένες Πολιτείες): Αν και δεν είναι χώρα, η πολιτεία αυτή έχει πολλές διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων δημοψηφισμάτων και πρωτοβουλιών που επιτρέπουν στους πολίτες να προτείνουν και να ψηφίζουν για νόμους και συνταγματικές τροποποιήσεις.

Νέα Ζηλανδία: Ωστόσο, αν και γενικά έχει αντιπροσωπευτική δημοκρατία, έχει ενσωματωμένα στοιχεία άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων, όπως οι πρόσφατες ψηφοφορίες για τη νομιμοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων.

Ενώ υπάρχουν χώρες και πολιτείες που ενσωματώνουν στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, η πλήρης εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας όπως υπήρχε στην αρχαία Αθήνα είναι σπάνια.

Στις περισσότερες σύγχρονες δημοκρατίες, οι περισσότερες διαδικασίες είναι αντιπροσωπευτικές, αν και οι πολίτες συχνά συμμετέχουν μέσω ψηφοφορίας σε κρίσιμα ζητήματα μέσω δημοψηφισμάτων.

Στην Αρχαία Αθήνα οι πολίτες συμμετείχαν σε δημόσιες συνελεύσεις (Εκκλησία του Δήμου), όπου λάμβαναν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως οι νόμοι και οι πόλεμοι. Η συμμετοχή ήταν περιορισμένη στους ελεύθερους άνδρες πολίτες και αποκλείετο η συμμετοχή γυναικών, δούλων και αλλοδαπών.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή πρεπει να είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο με βάση την επιστήμη – Είναι όμως;

Ποια ήταν πιο ψηλή η Αλίκη Βουγιουκλάκη ή η Τζένη Καρέζη;

Exit mobile version