Αν μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε ένα ζώο να μιλά κανονικά, το πιθανότερο υποψήφιο θα ήταν οι παπαγάλοι. Οι παπαγάλοι, ειδικά οι γκρίζοι Αφρικανικοί, έχουν την ικανότητα να αναπαράγουν ανθρώπινες λέξεις και φράσεις, ενώ μπορούν να συνδυάσουν λέξεις για να εκφράσουν έννοιες, όπως έδειξαν επιστημονικές μελέτες. Αν και η “ομιλία” τους δεν περιλαμβάνει τη βαθιά κατανόηση που έχουμε εμείς, η γλωσσική μίμηση τους ξεχωρίζει από άλλα ζώα.
Ένα άλλο ζώο με πιθανότητες είναι οι γορίλες. Γορίλες όπως η διάσημη Koko εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα για να επικοινωνούν με ανθρώπους, εκφράζοντας συναισθήματα και επιθυμίες. Οι γορίλες διαθέτουν έναν εγκέφαλο που υποστηρίζει σύνθετες γλωσσικές δομές, κάτι που τους καθιστά πιθανούς υποψήφιους για μελλοντική εκπαίδευση.
Από την άλλη πλευρά, τα δελφίνια έχουν εξαιρετική νοημοσύνη και ένα σύστημα επικοινωνίας που βασίζεται σε ηχητικά σήματα. Αν και δε μιλούν όπως εμείς, η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν εντολές και να μιμούνται ήχους δείχνει ότι μπορούν να αναπτύξουν έναν τρόπο επικοινωνίας παρόμοιο με τη γλώσσα.
Αν και κανένα ζώο δεν μπορεί να μιλήσει κανονικά όπως οι άνθρωποι, οι παπαγάλοι, οι γορίλες και τα δελφίνια δείχνουν πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι η επικοινωνία στη φύση. Μελλοντικές έρευνες ίσως μας φέρουν πιο κοντά στο να “συνομιλήσουμε” πραγματικά με αυτά τα πλάσματα.
Πως θα ήταν η Ελλάδα αν είχε παραμείνει πρωτεύουσα το Ναύπλιο;
Το φαγητό που σε χορταίνει περισσότερο από κάθε άλλο
Που εξαφανίστηκαν οι Ήπειροι και οι περιοχές που είχαν οι παλιοί χάρτες;
Πώς έχασε 36 κιλά η Μαρία Κάλλας μετά το bullying που δέχτηκε