Η πίτα με παγώνι ήταν ίσως η πιο εντυπωσιακή και αμφιλεγόμενη δημιουργία της μεσαιωνικής κουζίνας, σχεδιασμένη κυρίως για να εντυπωσιάζει και όχι τόσο για να ικανοποιεί τη γεύση. Η συνταγή της πίτας αυτής χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, όταν οι βασιλικές αυλές έδιναν προτεραιότητα στο μεγαλείο και τον συμβολισμό των γευμάτων τους.
Η προετοιμασία της ξεκινούσε με τον καθαρισμό του παγωνιού και την αφαίρεση των φτερών, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν αργότερα. Το κρέας του πουλιού μαγειρευόταν και τοποθετούνταν σε ζύμη, ενώ μετά το ψήσιμο επανατοποθετούνταν τα φτερά και το κεφάλι για εντυπωσιακή παρουσίαση στο τραπέζι. Η εικόνα ήταν τόσο εντυπωσιακή που ταίριαζε περισσότερο με έργο τέχνης παρά με φαγητό, καθώς τα φτερά και το κεφάλι δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση ενός ζωντανού παγωνιού πάνω στο τραπέζι.
Η πίτα αυτή δεν ήταν απαραίτητα εύγευστη – το κρέας του παγωνιού είναι σκληρό και άγριο. Ωστόσο, ο σκοπός της ήταν να δείξει την εξουσία και τον πλούτο του οικοδεσπότη. Σήμερα, τέτοιες δημιουργίες ανήκουν στο παρελθόν, καθώς η μαγειρική έχει εξελιχθεί προς πιο ηθικές και γευστικές επιλογές.
Ο άνθρωπος που πέθανε από την Κατάρα του Τουταγχαμών. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Αν πας από το ένα νησί στο άλλο θα ταξιδέψεις μια μέρα πίσω στο χρόνο
Έχεις εγκυκλοπαίδεια ακόμα σπίτι σου; Δες πόσο αξίζει σήμερα αν θες να την πουλήσεις