Πώς λειτουργεί η κατάρα του «Κλαμπ των 27»
«Το τραγικό "Κλαμπ των 27» που περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 κορυφαίους μουσικούς - Η κατάρα, ποιος είναι σε αυτό και πώς λειτουργεί».Ως Κλαμπ 27 (στα αγγλικά Club 27) ονομάζεται άτυπα ένα σύνολο σπουδαίων μουσικών και τραγουδιστών, οι οποίοι απεβίωσαν στο άνθος της ηλικίας των 27 ετών.
Οπως για παράδειγμα η Τζάνις Τζόπλιν, Τζιμ Μόρισον, Κερτ Κομπέιν, αλλά και άλλοι πολλοί είναι μέλη του Κλαμπ 27. Ο όρος έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την απώλεια το Κερτ Κομπέιν το 1994, και έκτοτε καθιερώθηκε. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «Το κλαμπ των εικοσιεπτάχρονων» ή «Οι αθάνατοι νέοι».
Το πιο «ηχηρό» μέλος που «εισήχθη» πιο πρόσφατο σε αυτό είναι η Έιμι Γουάνχαουζ η οποία πέθανε στις 23 Ιουλίου του 2011. Φυσικά σε ηλικία 2ς7 ετών.
Στο μεταξύ η ιστοσελίδα «dailystar.co.uk» παρουσιάζει ένα σχετικό αφιέρωμα με τίτλο «Το τραγικό “Κλαμπ των 27» που περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 κορυφαίους μουσικούς – Η κατάρα, ποιος είναι σε αυτό και πώς λειτουργεί». Μάλιστα παραθέτει φωτογραφίες μέσω τεχνητής νοημοσύνης για το πώς θα ήταν εμφανισιακά μερικοί από αυτούς του καλλιτέχνες, αν ζούσαν σήμερα.
«Όλοι έχουμε μεγαλώσει με τη δεισιδαιμονία ότι το 13 είναι ένας άτυχος αριθμός. Όμως, αποδεικνύεται ότι το 27 μπορεί να είναι το πιο θανατηφόρο και επικίνδυνο διψήφιο από όλα.
Αν είστε από αυτούς που συμβαδίζουν με την κουλτούρα των διασημοτήτων, τότε θα ξέρετε ότι το 27 έχει μια μάλλον τρομακτική σημασία όταν πρόκειται για τους θανάτους μερικών από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της εποχής μας.
Το Κλαμπ 27 δεν είναι κάτι στο οποίο ο κόσμος θέλει να είναι μέρος και είναι ένα νεύμα για όσους πέθαναν σε νεαρή ηλικία 27 ετών, εξ ου και ο τίτλος της ανεπίσημης ομάδας.
Εδώ, ρίχνουμε μια ματιά στο τι είναι το «27 club», ποιος είναι σε αυτό και τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη για την «κατάρα» της ομάδας.
Ποια είναι η «κατάρα» του Κλαμπ των 27;
Το κλαμπ των 27 έχει διεκδικήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά ονόματα στη μουσική βιομηχανία, κυρίως, και έχει εκτείνεται σε 90 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ότι οι διασημότητες τα έχουν όλα, οι θάνατοι των παραπάνω αποδεικνύουν ότι ακόμη και η φήμη δεν σου αγοράζει την αθανασία.
Κάποιοι πιστεύουν ότι το Κλαμπ 27 έχει σημασία και ότι όσοι βρίσκονταν σε αυτό είχαν «καταραμένο» – με τον θάνατό τους να τροφοδοτεί τον «αστικό μύθο» του θανατηφόρου αριθμού 27.
Η πλειοψηφία των θανάτων προκλήθηκε είτε από κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ είτε από αυτοκτονία, κάτι που ορισμένοι λένε ότι οφείλεται στις πιέσεις της φήμης. Άλλοι πηδούν στη συνωμοσία ότι οι άνθρωποι «πουλάνε την ψυχή τους» για διασημότητες…
Προσθέτοντας την «κατάρα», θεωρήθηκε ότι ορισμένοι από αυτούς που πέθαναν στο κλαμπ 27 βρέθηκαν με λευκούς αναπτήρες στα πρόσωπά τους τη στιγμή του θανάτου.
Ο Τζιμ Μόρισον, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζάνις Τζόπλιν και ο Κερτ Κομπέιν ήταν όλοι ύποπτοι ότι έφεραν λευκούς αναπτήρες όταν πέθαναν σε ηλικία 27 ετών. Λόγω αυτού του «αστικού μύθου», πιστεύεται ότι η μεταφορά ενός λευκού αναπτήρα μιας χρήσης είναι κακή τύχη.
Ωστόσο, η θεωρία του λευκού αναπτήρα ότι η Bic και άλλες εταιρείες δεν άρχισαν να κατασκευάζουν λευκούς αναπτήρες μιας χρήσης μέχρι το 1973 – που ήταν μερικά χρόνια μετά τον θάνατο των παραπάνω. Επομένως, καταρρίπτοντας τον μύθο.
Ποιος συμπεριλαμβάνεται στο κλαμπ των 27;
Αν και υπάρχουν μια χούφτα σημαντικά ονόματα που πολλοί άνθρωποι σκέφτονται όταν αναφέρεται το «σύλλογος 27», αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πάνω από 100 διασημότητες που πέθαναν στην ηλικία των 27 ετών.
Ενώ η «κατάρα» πιστεύεται ότι χτύπησε πιο μοιραία μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των μέσων της δεκαετίας του 90, ο θρύλος του «κλαμπ» πιστεύεται ότι χρονολογείται νωρίτερα από αυτό.
Ο Αμερικανός μουσικός και τραγουδοποιός Ρόμπερτ Τζόνσον πέθανε το 1938 από «άγνωστα αίτια». Ο θάνατός του δεν αναφέρθηκε καν δημόσια εκείνη την εποχή. Μόλις 30 χρόνια αργότερα, όταν το πιστοποιητικό θανάτου του ανακαλύφθηκε από έναν ερευνητή, όταν ερευνήθηκε το ασυνήθιστο θάνατό του.
Υπήρχαν εικασίες ότι «δηλητηριάστηκε», άλλοι λένε ότι πέθανε από σύφιλη ή ακόμα και από μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Marfan – που επηρεάζει όργανα και συνδετικό ιστό.
Το μυστήριο γύρω από τον θάνατό του ήταν ένας από τους καταλύτες του ’27 club’. Πιο αξιοσημείωτα μέλη του κλαμπ είναι ο Τζίμι Χέντριξ – ο οποίος δυστυχώς έπνιξε τον εμετό του μετά από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών το 1970.
Μόλις ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Χέντριξ, ο συνάδελφός του μουσικός Τζιμ Μόρισον πέθανε σε ηλικία 27 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια – αν και δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία, επειδή δεν ήταν απαίτηση από τους γαλλικούς νόμους. Ο frontman των Doors βρισκόταν στο Παρίσι την ώρα του θανάτου του και βρέθηκε στην μπανιέρα του.
Με τις συνθήκες του θανάτου του, πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν την αιτία του θανάτου του μέχρι σήμερα.
Η τραγωδία στη μουσική βιομηχανία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, καθώς ο Κερτ Κομπέιν πέθανε επίσης στα 27 του από πυροβολισμό που προκάλεσε ο ίδιος, αφού πέρασε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο αναζητώντας θεραπεία για την ψυχική του υγεία. Είχε γιορτάσει τα γενέθλιά του μόλις δύο μήνες νωρίτερα, γεγονός που προστέθηκε στα 27 που ήταν μια «καταραμένη» χρονιά. Έχουν περάσει 30 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του front-man των Nirvana.
Πιο πρόσφατα, τη δεκαετία του 2010, η Βρετανίδα τραγουδίστρια Amy Winehouse πέθανε από δηλητηρίαση από αλκοόλ στο σπίτι της στο Λονδίνο, λίγους μήνες πριν τα 28α γενέθλιά της.
Η αυτοψία της αποκάλυψε ότι τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της ήταν υπερπενταπλάσια από το νόμιμο όριο. Θεωρείται ότι ο θάνατός της δεν ήταν σκόπιμος με τον ιατροδικαστή να αποφανθεί ότι ήταν μια “απρόβλεπτη συνέπεια” στον αλκοολισμό της.
Είναι πραγματικά αληθινή η κατάρα;
Λοιπόν, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς, αποδεικνύεται ότι η «κατάρα» του συλλόγου των 27 δεν είναι παρά σύμπτωση. Αν και το κομμάτι της κατάρας δεν είναι πραγματικό, η επιστήμη λέει ότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποια εξήγηση για το γιατί τόσες πολλές διασημότητες φαίνεται να πεθαίνουν στην ίδια νεαρή ηλικία.
Αντί για «κατάρα», μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο σύλλογος είναι περισσότερο ένα «πολιτιστικό φαινόμενο» και αντανακλά μια «πραγματικότητα» σχετικά με τις κοινωνικές κατασκευές.
Ο επικεφαλής της έρευνας Zackary Okun Dunivin, ειδικός στην επιστήμη των υπολογιστών και την πολιτιστική κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, εξήγησε ότι οι διασημότητες που πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία δεν διαφέρουν από τους κανονικούς ανθρώπους – αλλά αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό λόγω της κατάστασής τους.
Σημείωσε ότι η «λέσχη» βοηθά στη διαμόρφωση μιας «αφήγησης» που είναι «κατά τα άλλα άσχετα γεγονότα και επομένως ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνουμε και ερμηνεύουμε την ιστορία».
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η λέσχη 27 είναι απλώς «ένα ουσιαστικά τυχαίο γεγονός». Ο Dunivin παραδέχτηκε ότι ήταν “στατιστικά απίθανο” το ότι το “club” έχει κάποια ουσία αντί να είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο»