VIRAL

Πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οδήγησε τον κόσμο στην παχυσαρκία με ένα λάθος

Πώς οι συστάσεις του WHO οδήγησαν σε εκρηκτική αύξηση της παχυσαρκίας

παχυσαρκία
Συντάκτης: Γρηγόρης Κεντητός Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Στη δεκαετία του 1960, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξέδωσε μια οδηγία που άλλαξε ριζικά τις διατροφικές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων. Βασισμένος σε ελλιπή στοιχεία και έρευνες της εποχής, ο WHO συνέστησε να μειωθεί η κατανάλωση λιπαρών για την προστασία της καρδιακής υγείας.

Το αποτέλεσμα ήταν ο κόσμος να στραφεί σε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και να αντικαταστήσει το λίπος με υδατάνθρακες και ζάχαρη, που θεωρήθηκαν τότε πιο ασφαλή.

Αυτό το λάθος, όμως, είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές γεμάτες ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, για να διατηρηθεί η γεύση παρά την έλλειψη λιπαρών. Αυτή η διατροφή, φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και γεμάτη κενές θερμίδες, οδήγησε σε ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους και έκανε την παχυσαρκία μια παγκόσμια επιδημία.

Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν πλέον υπερβολικούς υδατάνθρακες σε σχέση με τις πραγματικές τους ανάγκες, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Η λανθασμένη αυτή σύσταση του WHO όχι μόνο απέτυχε να προστατεύσει την υγεία, αλλά προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση. Σήμερα, με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει, ξέρουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, και όχι των λιπαρών, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας και των σχετικών προβλημάτων υγείας.

Διαβάστε ακόμα:

Αυτή ήταν η πρώτη selfie στην ιστορία της ανθρωπότητας

Σου λείπουν οι μέρες τις καραντίνας; Δεν είσαι ο μόνος!

Πότε έγινε η τελευταία λοβοτομή στον κόσμο; Τι γινόταν στην Ελλάδα;

Γιατί ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του αίματος;

Δε θες να ξέρεις πόσα χρήματα θα είχες σήμερα αν είχες δώσει 1 ευρώ σε bitcoin στις 22 Μαΐου 2010

Exit mobile version