Το μαγειρεμένο ρύζι μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά αν μείνει έξω για πολλές ώρες, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία σου. Η βασική απειλή προέρχεται από το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να επιβιώσει στο ρύζι ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Όταν το ρύζι παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες, το βακτήριο πολλαπλασιάζεται και παράγει τοξίνες που δεν καταστρέφονται με την αναθέρμανση.
Για να αποφύγεις τη δηλητηρίαση, το μαγειρεμένο ρύζι πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο το αργότερο μέσα σε 1-2 ώρες μετά την παρασκευή του. Επιπλέον, η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι κάτω από 5°C, ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη των βακτηρίων.
Αν σκοπεύεις να το καταναλώσεις αργότερα, φρόντισε να το ζεστάνεις καλά, φτάνοντας σε θερμοκρασία πάνω από 75°C. Ωστόσο, αν το ρύζι έχει μείνει έξω όλη τη νύχτα, πέταξέ το, καθώς η πιθανότητα να έχει μολυνθεί είναι πολύ υψηλή. Η σωστή αποθήκευση είναι ο μόνος τρόπος να απολαύσεις το αγαπημένο σου φαγητό με ασφάλεια.
Ηξερες οτι το ματόχαντρο ήρθε απο την Τουρκία;
Η απίστευτη ιστορία της κοπέλας με το χρυσό τρίχωμα: αρνήθηκε το τσίρκο και έζησε με αξιοπρέπεια
Πως θα σταματήσεις να τρίζεις τα δόντια σου όταν κοιμάσαι, για μην τα καταστρέψεις