Πού θα βρεθείς αν σκάψεις από τη Βουλή στο Σύνταγμα μέχρι το άλλο άκρο της Γης;
Παρά τα όσα πιστεύουμε, αν σκάβαμε στη Βουλή δε θα βρισκόμασταν στην ΚίναΗ σκέψη να σκάψεις μια τρύπα κατευθείαν μέσα από το κέντρο της Γης μέχρι το αντίθετο σημείο του πλανήτη, γνωστό και ως αντίποδα, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Στην περίπτωση της Βουλής στο Σύνταγμα, αν επιχειρούσες κάτι τέτοιο, το σημείο εξόδου σου θα βρισκόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε συντεταγμένες -37.983810°,-156.272461°, αρκετά μακριά από οποιαδήποτε χερσαία περιοχή. Ωστόσο, παρότι αυτό είναι γεωγραφικά υπολογίσιμο, το εγχείρημα είναι πρακτικά αδύνατο για διάφορους λόγους.
Γιατί είναι αδύνατο να σκάψεις από τη Βουλή μέχρι το αντίποδα σημείο;
Υπερβολική θερμοκρασία στο εσωτερικό της Γης
Καθώς προχωράς προς τον πυρήνα της Γης, η θερμοκρασία αυξάνεται δραματικά. Στον εξωτερικό πυρήνα, οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 4.000-6.000°C! Τέτοια θερμότητα μπορεί να λιώσει οποιοδήποτε γνωστό υλικό, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της διάνοιξης.
Τεράστιες πιέσεις
Η πίεση αυξάνεται σημαντικά όσο βαθύτερα σκάβεις. Στο κέντρο της Γης, η πίεση είναι περίπου 3,6 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια. Οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή υποδομή θα συνθλιβόταν ακαριαία.
Η σύσταση του εσωτερικού της Γης
Η Γη αποτελείται από διαφορετικά στρώματα: τον φλοιό, τον μανδύα, τον εξωτερικό και τον εσωτερικό πυρήνα. Ο μανδύας αποτελείται από ημι-ρευστό μάγμα που ρέει αργά, ενώ ο εξωτερικός πυρήνας είναι λιωμένο μέταλλο. Η διέλευση από αυτά τα στρώματα δεν είναι απλώς δύσκολη, αλλά γεωλογικά αδύνατη.
Τεχνολογικοί περιορισμοί
Ακόμη και η τεχνολογία αιχμής που διαθέτουμε σήμερα δεν μπορεί να σκάψει πέρα από τον ανώτερο φλοιό της Γης. Το βαθύτερο ανθρώπινο σκάψιμο, η γεώτρηση Kola Superdeep στη Ρωσία, έφτασε μόλις τα 12,2 χιλιόμετρα βάθος. Το βάθος αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 0,2% της απόστασης προς το κέντρο της Γης.
Η βαρύτητα και η αντίσταση
Αν κατάφερνες να σκάψεις μέχρι το κέντρο, η βαρύτητα θα τραβούσε τα πάντα προς αυτό. Αν συνέχιζες και περνούσες το κέντρο, θα αντιμετώπιζες αντίστροφη βαρύτητα, με αποτέλεσμα να παλινδρομείς σαν εκκρεμές μέσα στο “τούνελ”. Όλη αυτή η διαδικασία είναι αδύνατο να διαχειριστεί πρακτικά.
Το πρόβλημα του αέρα και της ατμοσφαιρικής πίεσης
Ένα τούνελ που θα διαπερνούσε τον πλανήτη θα είχε τεράστιες διαφορές πίεσης και θερμοκρασίας. Ο αέρας δεν θα μπορούσε να παραμείνει σταθερός, ενώ θα δημιουργούνταν θανατηφόροι άνεμοι που θα ταξίδευαν με υπερηχητική ταχύτητα.
Συμπέρασμα
Αν και θεωρητικά μπορείς να υπολογίσεις το αντίποδα σημείο της Βουλής στο Σύνταγμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, το να σκάψεις μια τρύπα μέχρι εκεί είναι ένα γεωλογικό και φυσικό αδύνατο. Η έντονη θερμότητα, η ακραία πίεση, τα γεωλογικά στρώματα και οι τεχνολογικοί περιορισμοί καθιστούν το εγχείρημα αδιανόητο. Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που αναδεικνύει τη σύνθετη και συναρπαστική δομή του πλανήτη μας.