Τα αηδιαστικά φαγητά που έτρωγαν στα συμπόσια οι αρχαίοι
Από γεμιστά ποντίκια στη Ρώμη έως ψαρόσουπες στην Ελλάδα, τα αρχαία συμπόσια ήταν γεμάτα παραξενιές.Τα συμπόσια ήταν κεντρικό στοιχείο των κοινωνιών της αρχαιότητας. Στην αρχαία Ελλάδα, τα συμπόσια είχαν θρησκευτική, φιλοσοφική και κοινωνική σημασία. Οι καλεσμένοι συζητούσαν για πολιτική, τέχνες, και φιλοσοφία, ενώ απολάμβαναν ποτά και πλούσια γεύματα. Αντίστοιχα, στην αρχαία Ρώμη, τα συμπόσια ήταν εκδηλώσεις επίδειξης πλούτου και κοινωνικού κύρους. Οι Ρωμαίοι αριστοκράτες δεν δίσταζαν να προσφέρουν τα πιο παράξενα και εξωτικά φαγητά για να εντυπωσιάσουν. Στην αρχαία Αίγυπτο, τα συμπόσια ήταν συχνά συνδεδεμένα με θρησκευτικές τελετές ή εορτασμούς προς τιμήν των θεών, με φαγητά που είχαν συμβολική αξία.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν διάσημοι για τα γεμιστά ποντίκια, που θεωρούνταν πολυτέλεια. Τα ποντίκια γεμίζονταν με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς, ενώ ψήνονταν μέχρι να γίνουν τραγανά. Άλλο δημοφιλές πιάτο ήταν τα γλωσσάρια μοσχαριών σε σάλτσες μελιού και κρασιού. Οι Έλληνες από την άλλη προτιμούσαν την ψαρόσουπα από κεφάλια ψαριών, καθώς πίστευαν ότι ενίσχυε τη νοητική διαύγεια. Παράλληλα, η κατανάλωση έντερων ζώων γεμισμένων με κριθάρι ή βραστά φύκια θεωρούνταν υγιεινή και δυναμωτική.
Στην Αίγυπτο, τα συμπόσια περιλάμβαναν πιο συμβολικά φαγητά, όπως ψάρια μαριναρισμένα σε γάλα και ζυμωτές πίτες γεμισμένες με εντόσθια. Αυτά τα πιάτα συχνά προσφέρονταν στους θεούς πριν καταναλωθούν από τους παρευρισκόμενους. Παρά τις γαστρονομικές αυτές παραξενιές, τα συμπόσια ήταν απαραίτητα για την κοινωνική συνοχή, την επίδειξη δύναμης και τη διατήρηση παραδόσεων. Τα φαγητά, όσο ασυνήθιστα κι αν ήταν, συμβόλιζαν την αφθονία και την υπεροχή αυτών που τα πρόσφεραν.
Η ιστορία του καρπουζιού είναι πιο ενδιαφέρουσα από όσο νομίζεις
Τα έχεις στο σπίτι σου και σου ρουφάνε το ρεύμα
Γνάθος του Ραδίου: Η τραγική ιστορία των Radium Girls που συγκλόνισε τον κόσμο
Ξέρετε γιατί βγήκαν από τη μόδα οι μακριές φούστες το 1890; Ο λόγος δεν είναι η μόδα