VIRAL

Τι γίνεται με το ρουμάνικο χρυσό και γιατί τον θέλουν πίσω

Εξαφανισμένος ο χρυσός 91,5 τόνων.

Τι γίνεται με το ρουμάνικο χρυσό και γιατί τον θέλουν πίσω
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Έντονη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, αναφορικά με την επιστροφή του χρυσού της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχάροβα, η Ρουμανία «θέλει να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα σε βάρος της Ρωσίας», έγραψε στο κανάλι της Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Η Ρουμανία, πρώην σύμμαχος του Χίτλερ, χρησιμοποιεί ρωσοφοβικές πλατφόρμες, για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι έτοιμο για κάθε αντιρωσικό ψήφισμα, για να προσπαθήσει να μας φορτώσει τα αιωνόβια χρέη φάντασμα της», σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Τι γίνεται με το ρουμάνικο χρυσό και γιατί τον θέλουν πίσω

Την Πέμπτη, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από τη Μόσχα να επιστρέψει την «εθνική της κληρονομιά» στο Βουκουρέστι, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων χρυσού και της πολιτιστικής της περιουσίας, σημειώνει το ria.ru.

Κατά τη θέση των Ρουμάνων, η Ρωσία φέρεται να μην έδωσε στη Ρουμανία κρατικά αποθέματα χρυσού, καθώς και πολιτιστικά, θρησκευτικά και αρχειακά κειμήλια της που μεταφέρθηκαν για φύλαξη το 1916-1917 και ως εκ τούτου «παραβίασε το διεθνές δίκαιο».

Πάντως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υπενθύμισε ότι τα χρέη του Βουκουρεστίου προς τη Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι 20-25 φορές υψηλότερα από την αξία ολόκληρου του ρουμανικού αποθέματος χρυσού που στάλθηκε στη Ρωσία στις αρχές του 20ού αιώνα, τα οποία ανέρχονται σε 91,5 τόνους.
Μερικά από τα πολύτιμα αντικείμενα επιστράφηκαν στη Ρουμανία το 1935 και το 1956. Το 2003, οι δύο χώρες δημιούργησαν μια επιτροπή για θέματα που σχετίζονται και με την αποσαφήνιση της κατάστασης γύρω από τον ρουμανικό χρυσό.

Διαβάστε επίσης:

Βιομηχανία «απάτης» με πανέμορφες Κινέζες και Βιετναμέζες

Βρήκαν κλεμμένα ελληνικά αρχαία στη Γαλλία και τα γυρίζουν στην… Τουρκία – Από πότε οι Τούρκοι έγραφαν ελληνικά;

Exit mobile version