VIRAL

Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών – Ο Έλληνας εμπνευστής

Η πόλη των 15 λεπτών αφορά σε μια έννοια στην οποία οι περισσότερες καθημερινές ανάγκες και υπηρεσίες, είναι εύκολα προσβάσιμες μέσα σε15 λεπτά.

Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών - Ο Έλληνας εμπνευστής
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και γιατί θεωρούνται σύγχρονες φυλακές ενώ ποια θα είναι η πρώτη τέτοια πόλη στην Ελλάδα.

Η πόλη των 15 λεπτών αφορά σε μια έννοια νέου πολεοδομικού σχεδιασμού στην οποία οι περισσότερες καθημερινές ανάγκες και υπηρεσίες, όπως εργασία, ψώνια, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και αναψυχή είναι εύκολα προσβάσιμη με 15 λεπτά με τα πόδια, με ποδήλατο ή με τη δημόσια συγκοινωνία από οποιοδήποτε σημείο της πόλης.

Ο δήμαρχος του Παρισιού μάλιστα συμπεριέλαβε ένα σχέδιο για την εφαρμογή της ιδέας της πόλης των 15 λεπτών στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για επανεκλογή το 2020.

Η λεγόμενη κλιματική κρίση, η παγκόσμια πανδημία COVID-19 και η εξέλιξη της τεχνολογίας και της τηλεργασίας, προκάλεσαν αυξημένη εστίαση στην ιδέα της πόλης των 15 λεπτών.

Τον Ιούλιο του 2020, η C40 Cities Climate Leadership Group δημοσίευσε ένα πλαίσιο για τις πόλεις ώστε «χτίσουν ξανά καλύτερα» χρησιμοποιώντας την ιδέα των 15 λεπτών, αναφερόμενη συγκεκριμένα στα σχέδια που εφαρμόστηκαν στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη, το Εδιμβούργο και το Σιάτλ μετά των COVID-19.

Μανιφέστο που δημοσιεύτηκε στη Βαρκελώνη τον Απρίλιο του 2020 πρότεινε ριζική αλλαγή στην οργάνωση των πόλεων στον απόηχο του COVID-19 και υπογράφηκε από 160 ακαδημαϊκούς και 300 αρχιτέκτονες.

Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών – Ο Έλληνας εμπνευστής

Να σημειωθεί πως πατέρας της ιδέας της πόλης των 15 λεπτών θεωρείται ο Γαλλο – Κολομβιανός ερευνητής και επιστήμονας, καθηγητής στη Σορβόνη, Κάρλος Μορένο, ο οποιος πήρε ιδέες για την θεωρία του από τον Έλληνα μαθηματικό, γνωστό για το έργο του στην αστική θερία και αρχιτεκτονική, Νίκο Σαλίγκαρο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.

Σιγκαπούρη, Ισραήλ, Ντουμπάι, Φιλιππίνες, Σαγκάη, Κάλιαρι, Ουτρέχτη, Πόρτλαντ, Κρικλαντ, Μποκοτά, Μελβούρνη.

Nα σημειωθεί πως σύμφωνα με το Bloomberg, μερικές από τις πρώτες viral αντιδράσεις με τη θεωρία των πόλεων των 15 λεπτών, επικεντρώθηκαν στην πόλη της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση κυκλοφοριακών προβλημάτων αντιμετώπισαν τοπική αντίσταση.

Μεγάλο μέρος της αγανάκτησης επικεντρώθηκε στο σχέδιο του δημοτικού συμβουλίου να μειώσει την κυκλοφορία σε ορισμένους δρόμους, προσφέροντας άδειες στους κατοίκους της περιοχής για συγκεκριμένο αριθμό ταξιδιών με αυτοκίνητο σε αυτούς τους δρόμους, καθώς και μια ξεχωριστή πρόταση για τη δημιουργία τοπικών ανέσεων και κοινοτικών κέντρων ως μέρος του ένα σχέδιο πόλεων 15 λεπτών.

Οι αντιδράσεις επεκτάθηκαν και στο Λονδίνο και το Έντμοντον του Καναδά.

Exit mobile version