Τι πρέπει να κάνεις για να μην σου πάρει τη δουλειά ένα Ρομπότ
Τρεις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξειςΗ αυτοματοποίηση εισέρχεται αργά αλλά σταθερά και στο χώρο εργασίας, ενώ πολλοί προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη «εισβολή από μηχανές».
Φυσικά δεν εννοούμε τον Terminator(ελπίζω δηλαδή), αλλά οι μηχανές ετοιμάζονται να απαλλάξουν από τα καθήκοντά τους πολλά ανθρώπινα χέρια, σε διάφορες εργασίες.
Εκατομμύρια θέσεις εργασίας που μέχρι πρότινος απασχολούσαν ανθρώπινο δυναμικό,θα καταστραφούν, αλλά και πολλές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ταυτόχρονα.Θα τις διεκδικήσουν άνθρωποι όμως;;
Κι αν ναι πώς οι άνθρωποι θα αποδείξουν την αξία τους σε έναν ολοένα και πιο αυτοματοποιημένο κόσμο;
Ο Γκάρθι Τζένσεν συνοψίζει τις δεξιότητες που απαιτούνται να έχουν αναπτύξει οι άνθρωποι μέχρι και το 2020 προκειμένου να εκμεταλλευτούν το μεταβαλλόμενο τοπίο της εργασίας.
Εν ολίγοις, για όσους επιθυμούν να αποδείξουν μελλοντικά τη σταδιοδρομία τους και να κρατήσουν τη δουλειά τους, η οικοδόμηση ικανοτήτων που οι μηχανές εκ των πραγμάτων είναι απίθανο αναπτύξουν (ήτοι η σύνθετη επίλυση προβλημάτων, η δημιουργικότητα κλπ) είναι πιθανώς η καλύτερη συνταγή για επιτυχία.
Σε ποιες δεξιότητες πρέπει να δουλέψεις πρώτα:
1. Σύνθετη επίλυση προβλημάτων
Είναι αλήθεια ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λύσει προβλήματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν όμως όταν η επίλυση προβλημάτων πρέπει να επεκταθεί σε κάτι πιο σύνθετο ή όταν δεν έχουν καθοριστεί πλήρως τα προβλήματα, ο άνθρωπος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός.
2. Κριτική σκέψη
Οι μηχανές βελτιώνονται σε πολλές πτυχές της κριτικής σκέψης, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ικανοί να συνδέουν, να ερμηνεύουν και να ενώνουν τις έννοιες με τρόπο που οι μηχανές δεν μπορούν.
3. Δημιουργικότητα
Η δημιουργικότητα απαιτεί ένα βαθμό διαίσθησης που δεν μπορεί να μιμηθεί ακόμα η τεχνητή νοημοσύνη…