Τι σήμαινε αν ένας άντρας έβαζε κραγιόν παλιά; Τελείως διαφορετική η χρήση του στο πέρασμα του χρόνου
από προστασία από τον ήλιο μέχρι σύμβολο εξουσίας, το κραγιόν είχε πολλαπλές χρήσειςΤο κραγιόν, σήμερα συνδεδεμένο κυρίως με τη γυναικεία ομορφιά, είχε στο παρελθόν ρόλο πολύ πιο πολυσύνθετο, και μάλιστα χρησιμοποιούνταν συχνά από άνδρες. Στην αρχαία Αίγυπτο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έβαφαν τα χείλη τους με φυσικές βαφές από ορυκτά και φυτικά υλικά. Το κόκκινο χρώμα στα χείλη δεν ήταν μόνο αισθητική επιλογή, αλλά θεωρούνταν ότι προστάτευε το δέρμα από τον ήλιο και την ξηρασία.
Στην αρχαία Ρώμη, η χρήση του κραγιόν από άνδρες είχε περισσότερο κοινωνική διάσταση. Οι άνδρες της ελίτ το χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο κύρους, αφού τα πολύχρωμα καλλυντικά έδειχναν πλούτο και εξουσία. Τα συστατικά του κραγιόν, όπως το καρμίνιο από έντομα, ήταν πανάκριβα, καθιστώντας το προνόμιο της ανώτερης τάξης.
Η χρήση καλλυντικών από άνδρες περιορίστηκε με το πέρασμα των αιώνων, όταν τα καλλυντικά συνδέθηκαν κυρίως με τις γυναίκες. Ωστόσο, η ιστορία του κραγιόν μαρτυρά τη σημασία του ως εργαλείο κοινωνικής διάκρισης και πρακτικής προστασίας, πολύ πέρα από την αισθητική.
Απλώνω τα ρούχα και θέλουν δυο μέρες για να στεγνώσουν, δεν υπάρχει κάποιο κόλπο;
Πίνεις τόσους καφέδες και ακόμα δεν έχεις μάθει την ιστορία του καφέ, κρίμα δεν είναι;
Πως ήταν τα άλογα πριν τα αλλάξει ο άνθρωπος, καμία σχέση με τώρα
Ήξερες από που βγήκε η λέξη κατσαρόλα;