Η πρώτη συσκευή μέτρησης χρόνου που μπορούσε να λειτουργήσει ως “ξυπνητήρι” κατασκευάστηκε από τον Πλάτωνα, τον διάσημο φιλόσοφο της Αρχαίας Ελλάδας, τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο Πλάτωνας, γνωστός για τη μεθοδικότητά του και τη σύνδεσή του με την Ακαδημία που ίδρυσε, ήθελε έναν τρόπο να σηματοδοτεί την ώρα των μαθημάτων και των συζητήσεων χωρίς να εξαρτάται από άλλους.
Η εφεύρεση βασιζόταν σε μια υδραυλική κλεψύδρα, έναν μηχανισμό που χρησιμοποιούσε τη ροή του νερού για τη μέτρηση του χρόνου. Καθώς το νερό μεταφερόταν σταδιακά από ένα δοχείο σε ένα άλλο, δημιουργούνταν πίεση που ενεργοποιούσε έναν ήχο, πιθανότατα μια σφυρίχτρα ή ένα χτύπημα, για να ειδοποιήσει την ολοκλήρωση μιας χρονικής περιόδου. Αυτός ο πρωτόγονος μηχανισμός δεν προοριζόταν να ξυπνάει ανθρώπους, αλλά να οργανώνει τις δραστηριότητες στην Ακαδημία.
Η κατασκευή του τοποθετείται στην Αθήνα, όπου ο Πλάτωνας και οι μαθητές του πειραματίζονταν με διάφορες τεχνολογίες και μεθόδους. Παρόλο που δεν είχε τη δυνατότητα “snooze”, αυτή η υδραυλική συσκευή αποτελεί πρόδρομο των σύγχρονων ξυπνητηριών, αποδεικνύοντας τη μεγαλοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων στην εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων στην καθημερινή ζωή.
Η υδραυλική κλεψύδρα του Πλάτωνα δεν ήταν μόνο μια πρακτική συσκευή. Ήταν ένα παράδειγμα της σύνδεσης της φιλοσοφίας με την τεχνολογία, που έκανε την Αρχαία Ελλάδα να ξεχωρίζει ως πολιτισμός της καινοτομίας.
Απλώνω τα ρούχα και θέλουν δυο μέρες για να στεγνώσουν, δεν υπάρχει κάποιο κόλπο;
Πίνεις τόσους καφέδες και ακόμα δεν έχεις μάθει την ιστορία του καφέ, κρίμα δεν είναι;
Πως ήταν τα άλογα πριν τα αλλάξει ο άνθρωπος, καμία σχέση με τώρα