Οι γεωθερμικές πηγές στην Ελλάδα είναι πλούσιες και παρέχουν αξιόλογες δυνατότητες για την οικονομία στη θέρμανση.
Η γεωθερμία χαρακτηρίζεται ως μια ήπια και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων και άλλων εφαρμογών.
Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς θέρμανσης, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες από το χαμηλό κόστος εκμετάλλευσης της είναι συχνά χαμηλότερες συγκριτικά με άλλες συμβατικές πηγές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, παρέχοντας περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από αυτήν που χρειάζεται για να λειτουργήσουν. Αυτό καθιστά το σύστημα πολύ αποδοτικό, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η γεωθερμική ενέργεια είναι άμεσα διαθέσιμη.
Η χρήση γεωθερμικής ενέργειας συμβάλλει στη μείωση των ρύπων και των εκπομπών CO2, υποστηρίζοντας τους σκοπούς της Ελλάδας για βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή μετάβαση.
Η γεωθερμία χρησιμοποιείται ευρέως για την θέρμανση κατοικιών, δημόσιων κτιρίων και εμπορικών χώρων. Τα συστήματα γεωθερμικής θέρμανσης μπορούν να παρέχουν ζεστό νερό και θέρμανση χώρων με μεγάλη αποδοτικότητα.
Στον αγροτικό τομέα, οι γεωθερμικές πηγές χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση θερμοκηπίων, βοηθώντας την παραγωγή φυτών και λαχανικών άνω των φυσικών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος.
Σε περιοχές με βαρείς χειμώνες, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται και για την αποπάγωση πεζοδρομίων και οδών, βελτιώνοντας την ασφάλεια και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας της Ελλάδας και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους. Η συνεχής έρευνα και οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν μπορεί να αναδείξουν περαιτέρω τις γεωθερμικές δυνατότητες της χώρας, προσφέροντας οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Σημαντικά γεωθερμικά πεδία καταγράφονται σε περιοχές όπως η Νίσυρος, η Μήλος, η Κρήτη, η Λέσβος και οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Θράκη και η Κεντρική Μακεδονία. Αυτά τα πεδία περιλαμβάνουν υψηλής (πάνω από 150 βαθμούς Κελσίου), μέσης (90-150 βαθμούς Κελσίου) και χαμηλής ενθαλπίας πηγές (δηλαδή από 25 έως 100 βαθμούς Κελσίου).
Οι εγκαταστάσεις γεωθερμικών αντλιών θερμότητας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, όπου χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση θερμοκηπίων και οικιακών χώρων. Αυτές οι εφαρμογές παρέχουν μια βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική επιλογή θέρμανσης.
Ανάπτυξη γεωθερμικών έργων είναι σε διαδικασία προγραμματισμού σε κάποιες περιοχές της χώρας, προκειμένου να επεκταθεί η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας και να καλυφθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες.
Διαβάστε επίσης: