7 Ιουλίου: Οι Ισπανοί κονκισταδόρες (κατακτητές) φέρνουν τη σοκολάτα στην Ευρώπη, σαν σήμερα, το 1500. Σύντομα θα γίνει το αγαπημένο ρόφημα των ευγενών και τους επόμενους αιώνες από τα ωραιότερα γλυκίσματα παγκοσμίως, με εφαρμογή σε πάρα πολλά φαγώσιμα και συνταγές.
Μια τελευταία Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature, Ecology and Evolution» επισημαίνει ότι η κατανάλωση του κακάο χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια.
Η ιστορία αγάπης μεταξύ του ανθρώπου και της σοκολάτας δεν είναι πρόσφατη. Ήδη πιστευόταν ότι η καλλιέργεια και η προετοιμασία κόκκων κακάο έχει τις ρίζες της πριν από 3.900 χρόνια, στην κεντρική Αμερική, αλλά νέα μελέτη επανακαθορίζει την αρχή του ανθρώπινου πάθους για τη σοκολάτα.
Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής, πριν από 500 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας, δεν ήξεραν τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων. Οι πρώτες πληροφορίες για την καλλιέργεια κακαόδεντρων έρχεται από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια περίπου το 600 μ.Χ.
Πάντως ο πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι o Χερμάν Κορτέζ, o οποίος το Πάσχα του 1519 προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν.
Οι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504. Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν απέσπασαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι θησαυροί που έφερε μαζί του θεωρήθηκαν πολύ πιο εντυπωσιακοί.
Το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και απέκτησε σύντομα πιστούς φίλους μεταξύ της Ισπανικής αριστοκρατίας. Στα επόμενα χρόνια το ρόφημα έγινε μόδα της εποχής, που απλώθηκε σιγά – σιγά σε όλη την Ευρώπη.