Ξέρεις πως ξεκίνησε το ροζ για κοριτσάκια και γαλάζιο για αγοράκια;
αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το ροζ θεωρείται «κοριτσίστικο» και το γαλάζιο «αγορίστικο»; δες την ιστορία πίσω από αυτό το στερεότυπο.Η σύνδεση του ροζ με τα κορίτσια και του γαλάζιου με τα αγόρια μπορεί να φαίνεται αυτονόητη σήμερα, αλλά η ιστορία της είναι πιο πρόσφατη απ’ ό,τι νομίζετε. Πριν τον 20ό αιώνα, τα χρώματα δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη σύνδεση με το φύλο. Στην πραγματικότητα, ο ροζ θεωρούνταν κάποτε πιο κατάλληλος για αγόρια, καθώς θεωρούνταν «δυνατός» και «έντονος», ενώ το γαλάζιο συνδεόταν με τη θηλυκότητα λόγω της ηρεμίας του.
Η αλλαγή ήρθε τη δεκαετία του 1940, όταν οι εταιρείες παιδικών ειδών άρχισαν να χρησιμοποιούν τα χρώματα ως εμπορική στρατηγική. Τα καταστήματα παρουσίαζαν το γαλάζιο ως «αγορίστικο» και το ροζ ως «κοριτσίστικο», δημιουργώντας μια αγορά όπου οι γονείς αγόραζαν διαφορετικά ρούχα και παιχνίδια για κάθε φύλο.
Αυτή η τάση ενισχύθηκε από τη μαζική παραγωγή και τη διαφήμιση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μέχρι τη δεκαετία του 1980, το ροζ και το γαλάζιο είχαν πια καθιερωθεί ως τα απόλυτα χρώματα για κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα.
Παρά τη συμβολική τους αξία, η επιλογή χρωμάτων είναι κατασκευασμένη κοινωνικά και όχι φυσική. Σήμερα, πολλοί γονείς επιλέγουν να απορρίψουν αυτή τη στερεοτυπική σύνδεση, υιοθετώντας ουδέτερα ή μη παραδοσιακά χρώματα.
Τι περνάει στο υποσυνειδητό σου αν κοιμάσαι με ανοιχτή τηλεόραση
Που έκρυψε η Ελλάδα το χρυσό αξίας 1 δισεκατομμυρίου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;