Τις δικές του προβλέψεις έκανε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, για το τι… πρόσωπο θα παρουσιάσει ο καιρός τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος του OPEN, ήταν ξεκάθαρος στα όσα είπε, τονίζοντας ότι:
«Φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα.
Οι βροχές δε φαίνεται να απουσιάζουν, με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά».
Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης:
«Από το 1990 μέχρι και το 2010, σταθήκαμε τυχεροί στο να δούμε χιόνι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων μόνο 4 φορές.
Λογικό θα πει κανείς μιας και θεωρητικά είμαστε μόλις στην αρχή του Χειμώνα, οπότε και οι πιθανότητες να συναντήσουμε τον λευκό επισκέπτη τουλάχιστον χαμηλά ή και σε πόλεις όπου ζούνε οι περισσότεροι, είναι πολύ μικρές».
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Οι προγνώσεις του μέχρι το τέλος του χρόνου!
5-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Στο διάστημα αυτό διακρίνουμε τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις να καλύπτουν τμήματα της νοτιοδυτικής και βορειοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας χώρο στα βαρομετρικά χαμηλά από τον βόρειο Ατλαντικό να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας μέχρι και τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συναντήσουμε ένα φθινοπωρινό καιρικό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί, που σημαίνει ότι θα έχουμε διαδοχικά επεισόδια βροχών αλλά και θερμοκρασίες πιο υψηλές από τις συνηθισμένες. Και για να γίνει το τελευταίο πιο κατανοητό, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην Αθήνα μια μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι κοντά στους 15°. Άρα λοιπόν θα συναντάμε πιο υψηλές θερμοκρασίες από τους 15° με την επικρατέστερη να βρίσκεται περίπου στους 18° με 21°. Αν θεωρήσουμε ότι αυτές οι τιμές αναφέρονται για την Αττική, υπολογίζουμε λίγο πιο χαμηλή τη θερμοκρασία βορειότερα, λίγο πιο υψηλή νοτιότερα.
14-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Στο διάστημα αυτό παρατηρούμε μια μετατόπιση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων της νοτιοδυτικής Ευρώπης ανατολικότερα και βορειότερα. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την είσοδο πολύ θερμών αερίων μαζών στο εσωτερικό της Μεσογείου οδηγώντας σε μείωση των επεισοδίων βροχόπτωσης στη χώρα μας και σε ένα «διάλλειμα» από τον καιρό του νοτιά με τον βοριά να παίρνει το πάνω χέρι για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο. Θερμοκρασιακά φαίνεται και πάλι να είμαστε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα για τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.
21-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Στο διάστημα αυτό φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε ένα συνηθισμένο για τη χώρα μας καιρικό μοτίβο, ένα καιρικό μοτίβο που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές ημέρες και που επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά από τη βορειοδυτική Ευρώπη να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσουμε και πάλι τον καιρό του νοτιά με τα επεισόδια βροχόπτωσης να αυξάνονται ιδιαίτερα καθώς θα πηγαίνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του έτους. Θερμοκρασιακά θα είμαστε και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Συμπερασματικά φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και την μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα. Οι βροχές δε φαίνεται να απουσιάζουν με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά.