X-RAY ROOM

X-Ray: Τα φέσια σε ατζέντηδες και μανατζερικά γραφεία – Η FIFA μπαίνει ξανά στο παιχνίδι – Ζεμπέρης και Πιλάβιος βγαίνουν μπροστά

Οι ακτίνες του Sportime τραβούν την κουρτίνα για το τι γίνεται με τα μανατζερικά γραφεία και τους ατζέντηδες. Μαντζερικό X-Ray λοιπόν…

Οι ακτίνες του Sportime τραβούν την κουρτίνα για το τι γίνεται με τα μανατζερικά γραφεία και τους ατζέντηδες. Μαντζερικό X-Ray λοιπόν… φέσια
X-Ray: Τα φέσια σε ατζέντηδες και μανατζερικά γραφεία – Η FIFA μπαίνει ξανά στο παιχνίδι – Ζεμπέρης και Πιλάβιος βγαίνουν μπροστά
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Φέσια είπα, ε. Εντάξει. Μια αφορμή έψαχνα για να ξεμυτίσω. X-Ray θέλετε, X-Ray θα σας έχουμε. Ποια ήταν η αφορμή; Το κομμάτι με το ποιοι ατζέντηδες και μανατζερικά γραφεία έκαναν δουλειές φέτος στη Stoiximan Super League που διάβασα στο Sportime. Είχα και μια ακόμη, μου την έδωσε ο Ολυμπιακός.

Ανέκαθεν οι μάνατζερ στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχαν τη θέση που θα έπρεπε και την αντιμετώπιση που έχουν σε άλλες χώρες. Πρωτίστως αυτό το καταλάβαινε κανείς από τη συνέπεια στις πληρωμές. Τα φέσια είναι μέρος της δουλειάς τους. Μέσα στο πρόγραμμα.

Θα εκπλαγείτε εάν κάτσουμε και απαριθμήσουμε τις περιπτώσεις που οι ατζέντηδες δεν πληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε δουλειές που έκαναν. Και όποιος έχει στο μυαλό του μόνο τους μικρομεσαίους, κάνει λάθος. Έχουν πέσει υπεράνω πάσης υποψία πιστόλια και φέσια από τους λεγόμενους μεγάλους.

Από μεταγραφές 6-7 χρόνων πριν, έως τις πρόσφατες. Θα μου πείτε τώρα, γιατί σας τα λέω αυτά και τι μου ήρθε. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως η League pro κατέθεσε προσφυγή κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός για μία εκκρεμότητα σε βάρος της. Το συγκεκριμένο πορτογαλικό γραφείο είχε μεσολαβήσει για τη μεταγραφή του Ρόνι Λόπες στους «ερυθρόλευκους». Τότε ρόλο είχε παίξει σε όλο αυτό και ο πατέρας του παίκτη.

Ο 27χρονος εξτρέμ έχει φύγει πια από εκεί, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει στην υπόθεση, όπως το ίδιο ισχύει και με το αν έπιασε ή όχι. Η League pro δεν είναι γενικά άγνωστη. Την έχουμε δει και σε άλλες δουλειές εδώ. Εκείνη είχε κλείσει τον Ράφα Σοάρες στον ΠΑΟΚ, έναν ακόμη παίκτη που αργότερα αποχώρησε από την αγκαλιά της. Εκπροσωπεί τον πρώην «ερυθρόλευκο» Ερνάνι, ενώ είχε συμμετοχή σε κάθε deal του Ανδρέα Σάμαρη τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στην Κοριτίμπα.

Οι Έλληνες δεν κάνουν προσφυγές…

Πριν πάω στην ουσία βέβαια, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Έτυχε η League Pro και κινήθηκε με έννομα μέσα. Ξένο γραφείο, το οποίο έχει σκοπό να πάρει τις αποστάσεις του από τη χώρα μας. Βέβαια, γυρίζουν αυτά, αλλά καταλαβαίνετε. Ο Ολυμπιακός που έχει μια προσφυγή αυτή τη στιγμή, θεωρείται από τους καλοπληρωτές για να φανταστείτε. Απλά οι Έλληνες ατζέντηδες δύσκολα να μπουν σε δικαστικές διαμάχες. Με αυτούς τους προέδρους και ιδιοκτήτες πρέπει να συνδιαλλαγούν, άρα που καιρός για να ανοίξουν παρτίδες στις αίθουσες δικαστηρίων. Αν αναφέραμε φέσια σε Έλληνες, πιθανώς δεν θα έλειπε καμία ομάδα στη χώρα. Όχι πως στο εξωτερικό δεν παίζουν… φέσια. Προς Θεού. Απλώς σε σχέση με εδώ, τους ντόπιους agents τους προσέχουν.

Τα φέσια και η FIFA

Εννοείται πως όποια αντιδικία έχει η League pro με τον Ολυμπιακό δεν είναι μοναδική. Έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν τις μεγάλες ελληνικές ομάδες να σκρινάρουν μάνατζερ, να τους πετούν δηλαδή στο τέλος εκτός δουλειάς ή να αλλάζουν τις πληρωμές. Αφορμή ήταν η εν λόγω προσφυγή για να πιάσω το θέμα και να σας πω τις τελευταίες μανατζερικές εξελίξεις σε ένα τοπίο που γενικά αλλάζει αρκετά.

Από τη στιγμή που η FIFA αποφάσισε να πάρει και πάλι υπό την αιγίδα της τους μάνατζερ, μπήκαν νέα δεδομένα. Θα δούμε να γίνονται πραγματάκια στην πορεία. Η προηγούμενη μεταγραφική περίοδος ήταν η τελευταία που ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε χωρίς περιορισμούς. Στο εξής το καθεστώς αλλάζει. Είσαι FIFA Agent; Μπορείς να υπογράφεις, να διαπραγματεύεσαι, να έχεις συμβόλαια εκπροσώπησης παικτών, να διεκδικείς τα χρήματα που σου οφείλονται μέσω της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Δεν είσαι FIFA Agent; Θα ζορίσει η κατάσταση. Παραθυράκια πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν στη ζωή για όλα. Μην πάμε, όμως, στις εξαιρέσεις και στο πώς θα ντριμπλάρει ο καθένας τους νέους κανονισμούς.

Η FIFA από τη μία θα παρέχει την ασφάλεια. Από την άλλη είναι σαφές πως προσπαθεί να ελέγξει την όλη κατάσταση. Θέλει να μειώσει το κέρδος των μάνατζερ. Σε κάθε χώρα ή ακόμα και σε κάθε ομάδα έπαιζε το ποσοστό που θα έπαιρνε ο κάθε μάνατζερ ως προμήθεια. Last year αυτά, αφού η FIFA βάζει τους δικούς της κανόνες. Στα συμβόλαια άνω των 200.000 δολαρίων (188.000 ευρώ) ο μάνατζερ θα παίρνει το 3% επί των μικτών από τον παίκτη. Στα συμβόλαια κάτω των 200.000 δολαρίων (188.000 ευρώ), ο μάνατζερ θα παίρνει το 5% επί των μικτών από τον παίκτη.

Το έξτρα κέρδος μπορεί να έρθει εάν πληρωθεί ο εκάστοτε ατζέντης και από την ομάδα. Συνολικά η προμήθεια, δηλαδή, μπορεί να φτάσει στο 10% επί των μικτών εφόσον πληρώσουν τόσο η ομάδα όσο και ο παίκτης τον μάνατζερ για τις υπηρεσίες του.

Πώς σας φαίνεται αυτό; Όπως και να σας φαίνεται, σε παγκόσμιο επίπεδο χτύπησε κόκκινο για τους ατζέντηδες. Γερμανία και Αγγλία ήδη έχουν ξεκαθαρίσει πως είναι κόντρα με αυτά τα ποσοστά. Η Ιταλία δεν έχει βγάλει νέο κανονισμό μέσω της Ομοσπονδίας της. Στην ΕΠΟ, όμως, πέρασε κανονικά και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν οι Έλληνες agents. Και πάμε στα δικά μας γιατί πολύ σας κούρασα με τα υπόλοιπα.

Η προσπάθεια δημιουργίας σωματείου στην Ελλάδα

Χώρες, όπως η Ιταλία, δεν έχουν μόνο πιο δυνατούς μάνατζερ, πιο δυνατές ομάδες και περισσότερα λεφτά. Έχουν και γενικότερα καλύτερη οργάνωση. Εκεί για παράδειγμα υπάρχει σωματείο μάνατζερ. Γι’ αυτό και η αντίδραση ήταν συλλογική στα νέα ποσοστά που όρισε η FIFA.

Στην Ελλάδα τώρα μαθαίνω πως πάνε να το ξεκινήσουν. Θυμάστε που αποκάλυπτε το Sportime τις προσπάθειες για μανατζερικές συμμαχίες; Η μία επιβεβαιώθηκε αυτό το καλοκαίρι με τον Γιώργο Σαμαρά να βγαίνει μπροστά έστω και για να κάνει συγκεκριμένα πράγματα παρά τα όσα κατά καιρούς έλεγε στο περιβάλλον του για το αντίθετο.

Ωστόσο, το δικό μου βλέμμα εξ αρχής αλλού ήταν στραμμένο και φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε. Το ενδιαφέρον ήταν στο αν θα βγει κάτι από τις συναντήσεις στην Αθήνα αρκετών μάνατζερ με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων τους. Μήνες τώρα είχε ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα. Και όποιος πίστευε πως η προσπάθεια τορπιλίστηκε, ας μη βιάζεται. Όταν μπαίνει το χρήμα στη μέση, τα υπόλοιπα παραμερίζονται. Και για το κοινό καλό, οι επαφές και οι συναντήσεις ξεκίνησαν και πάλι.

Η νέα συνάντηση

Πρόσφατα έμαθα πως έγινε μία ακόμη σύσκεψη ανάμεσα σε αρκετούς Έλληνες μάνατζερ. Θα την έλεγα και συνάντηση κορυφής, αν και έλειπαν αρκετοί. Δεν είχαν προσκληθεί για να ακριβολογώ. Ονόματα και διευθύνσεις δεν έχει και τόσο σημασία να πούμε, αν και υπάρχουν και πρόσωπα που εκπροσωπήθηκαν από άλλους. Άλλοι βέβαια, συμμετείχαν αυτοπροσώπως.

Ελπιδοφόρο ότι αποφασίστηκε να διευρυνθεί η φάση. Ακόμα και τα invites που στάλθηκαν ξέρω, όπως και τα αρκετά ονόματα ακόμη που έπεσαν και θα πέσουν στο τραπέζι. Έτσι οι πρώτοι 10-12 σταδιακά θα φτάσουν εύκολα τους διπλάσιους και παραπάνω.

Μόνο που διακρίνω μία σύγχυση όσον αφορά το ποιοι συμμετέχουν σε όλο αυτό. Όταν πας να κοντραριστείς με τη FIFA για τα ποσοστά, γίνεται να το κάνεις με άτομα που δεν έχουν άδειες και από το 2024 δεν θα είναι νόμιμοι εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών; Απλή απορία εκφράζω. Δεν φτάνω στο σημείο να κάνω υποδείξεις εγώ, ούτε να δυναμιτίζω το κλίμα. Αφήνω άλλους γι’ αυτό με ατάκες όπως μία που ειπώθηκε σε συνάντηση των Ελλήνων agents του στυλ «εσύ τελικά τι είσαι, τεχνικός διευθυντής ή μάνατζερ;». Είπαμε, όμως, για το κοινό καλό οι διαφωνίες θα μπουν κάτω από το τραπέζι.

Κι επειδή ονόματα δεν σας έχω δώσει ακόμη ούτε καν για το ποιος είπε την προηγούμενη ατάκα και σε ποιον, ας σας πω τουλάχιστον ποιοι είναι οι υποψήφιοι δικηγόροι για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ο Κωνσταντίνος Ζέμπερης ο ένας, Σοφοκλής Πιλάβιος ο δεύτερος. Από την πλευρά μου να ευχηθώ να πιάσει αυτή η νέα προσπάθεια. Την παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον και όποτε κρίνω πως υπάρχει λόγος, θα επανέλθω!

ΣΟΥΠΕΡ ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!

Exit mobile version