Sportime

Ελληνοτουρκικά : Η Άγκυρα βάζει ξανά στο τραπέζι τη Γαλάζια Πατρίδα και το Αιγαίο μπαίνει σε νέα φάση πίεσης (video)

Η Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο τη Γαλάζια Πατρίδα, επιχειρώντας να ντύσει με νομικό μανδύα τις θέσεις της για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πέτρος Κατερινάκης 2 λεπτά ανάγνωσης
Η Γαλάζια Πατρίδα και η νέα πίεση της Άγκυρας στο Αιγαίο
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Στην Πρωινή Ζώνη του Action 24, η συζήτηση ξεκίνησε από τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, αλλά γρήγορα πήγε εκεί που πραγματικά πονάει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στους χάρτες, στα χωρικά ύδατα και στη Γαλάζια Πατρίδα.

Οι δηλώσεις Τσελίκ και το μήνυμα προς την Αθήνα

Ο Νίκος Νάνουρης, από την Κωνσταντινούπολη, μετέφερε το κλίμα στην Τουρκία μετά τις νέες αιχμές του εκπροσώπου του AK Parti κατά της Ελλάδας. Ο Τσελίκ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ και παρουσίασε τη στενή σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σαν επιλογή που, κατά την Άγκυρα, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο μέλλον.

Η φράση του για φιλία με δίκτυο γενοκτονίας δεν ήταν απλώς μια σκληρή πολιτική επίθεση. Ήταν μήνυμα. Η Τουρκία θέλει να δείξει ότι βλέπει τη συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ ως κομμάτι ενός ευρύτερου μετώπου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το δεύτερο θέμα όμως ήταν ακόμη πιο βαρύ.

Το νομοσχέδιο για τη Γαλάζια Πατρίδα και το Αιγαίο

Η Milliyet αναφέρει ότι η Τουρκία ετοιμάζει νόμο για τη Γαλάζια Πατρίδα, με τον οποίο θα επιχειρήσει να περάσει στο εσωτερικό της δίκαιο τις δικές της θέσεις για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Άγκυρα θέλει να κατοχυρώσει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο.

Ο Ιωάννης Βάμβακος, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, στάθηκε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Όπως εξήγησε στην εκπομπή, η Τουρκία δεν μπορεί πρακτικά να απλώσει 12 μίλια στο Αιγαίο, επειδή η γεωγραφία και τα ελληνικά νησιά δεν της αφήνουν τέτοιο περιθώριο στα περισσότερα σημεία. Άρα το μήνυμα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι κυρίως πολιτικό.

Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής στάθηκαν και στον χάρτη που συνοδεύει τη ρητορική της Άγκυρας. Εκεί φαίνεται το γνωστό τουρκικό αφήγημα που βάζει μεγάλα κομμάτια του Αιγαίου μέσα στη Γαλάζια Πατρίδα. Δεν είναι καινούργια ιδέα. Είναι όμως διαφορετικό όταν επιχειρείται να ντυθεί με νόμο.

Το κρίσιμο σημείο είναι το παλιό casus belli. Η απειλή πολέμου που έχει ψηφίσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση από το 1995, αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό το χαρτί η Άγκυρα το ξαναβάζει μπροστά, την ώρα που αντιδρά και στον ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Με απλά λόγια, η Τουρκία λέει ότι όποια κίνηση αφορά θαλάσσια πάρκα, επιστημονικές έρευνες ή δραστηριότητες σε περιοχές που η ίδια θεωρεί δικής της δικαιοδοσίας, θα πρέπει να περνά από την άδειά της.

Εκεί τελειώνει η εικόνα των ήρεμων νερών. Γιατί άλλο είναι η διπλωματική κουβέντα και άλλο να εμφανίζεται ένας χάρτης που μετατρέπει το Αιγαίο σε χώρο μόνιμης αμφισβήτησης

https://www.youtube.com/watch?v=u9aQNfmQPt8

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Πέτρος Κατερινάκης

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα