Τρίτη 30 Ιουνίου 2026
Sportime

H πολιτική του Nτοναλντ Τραμπ με την πώληση F-35 παντού επισπεύδει τη δημιουργία του Super Rafale; Έρχεται μάχη αεροσκαφών

Η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία και η Τσεχία αγόρασαν F-35.

Διονύσης Αντωνέλλος 1 λεπτά ανάγνωσης
H πολιτική του Nτοναλντ Τραμπ με την πώληση F-35 παντού επισπεύδει τη δημιουργία του Super Rafale; Έρχεται μάχη αεροσκαφών

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ να πουλάει τα F-35 σε περισσότερες χώρες έχει δημιουργήσει αντίδραση από τη Γαλλία και την Ευρώπη, επιταχύνοντας τη συζήτηση για ένα αναβαθμισμένο Rafale ή ακόμα και ένα νέο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος.

Περισσότερες χώρες, ακόμα και παραδοσιακοί πελάτες ευρωπαϊκών αεροσκαφών, στρέφονται στο F-35 λόγω των πιέσεων της Ουάσινγκτον.

Η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία και η Τσεχία αγόρασαν F-35, εγκαταλείποντας άλλες επιλογές ενώ η Γαλλία βλέπει το Rafale να χάνει μερίδιο αγοράς και πιέζει για επιτάχυνση της εξέλιξης του.

Η πίεση από τα F-35 οδηγεί τη Dassault Aviation να αναπτύξει μια επόμενη έκδοση του Rafale με καλύτερη stealth σχεδίαση, βελτιωμένο ραντάρ AESA (τύπου RBE2-XG), νέα όπλα, όπως hypersonic βλήματα, ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και drones.

Η Γαλλία θέλει ένα "Super Rafale" για να το κρατήσει ανταγωνιστικό ως το 2040, ενώ παράλληλα αναπτύσσει το μελλοντικό μαχητικό FCAS με τη Γερμανία και την Ισπανία. Ο ανταγωνισμός με τα F-35, F-15EX & NGAD πιέζει τη Dassault να δράσει άμεσα.

Παράλληλα, ενισχύεται η ανάγκη για το FCAS, ώστε η Ευρώπη να έχει δικό της αεροσκάφος 6ης γενιάς.

Διαβάστε περισσότερα για τα εξοπλιστικά στο geostratigika.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Διονύσης Αντωνέλλος

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα