Sportime

Τουρκική ανάλυση για την «Ασπίδα του Αχιλλέα» υποστηρίζει ότι δεν θα λειτουργήσει

Τούρκος απόστρατος αξιωματικός αναλύει το πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα», αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της νέας πολυεπίπεδης αεράμυνας της Ελλάδας.

Διονύσης Αντωνέλλος 1 λεπτά ανάγνωσης
Patriot σε πεδίο βολής στην Κρήτη / Φωτογραφία: Intime
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα», το νέο πρόγραμμα πολυεπίπεδης αεράμυνας που σχεδιάζει η Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο ανάλυσης στην Τουρκία. Ο απόστρατος αντιπτέραρχος και πρώην επικεφαλής πληροφοριών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου, υποστηρίζει ότι η γεωγραφία της Ελλάδας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη δημιουργία μιας ενιαίας αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής «ασπίδας».

Στο άρθρο του αναφέρει ότι τα ισραηλινά συστήματα που εξετάζει η Αθήνα, όπως τα David's Sling, SPYDER και Barak MX, ενισχύουν την αεράμυνα αλλά δεν αρκούν για να καλύψουν πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες μιας χώρας με εκατοντάδες νησιά και διάσπαρτες στρατιωτικές υποδομές. Παράλληλα, εκτιμά ότι το κόστος του προγράμματος δεν επαρκεί για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου εθνικής προστασίας και ασκεί κριτική ακόμη και στην ονομασία «Ασπίδα του Αχιλλέα», χαρακτηρίζοντάς την περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.

Η ανάλυση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που αναπτύσσεται στην Τουρκία γύρω από τον ελληνικό εξοπλιστικό σχεδιασμό και τη στρατηγική συνεργασία Αθήνας και Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Διονύσης Αντωνέλλος

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα