Το πιο επικίνδυνο υλικό στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα
Βρίσκεται στην Ελλάδα το πιο επικίνδυνο υλικό στον κόσμο
Στην Ελλάδα, ένα από τα πιο επικίνδυνα υλικά που εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία είναι ο αμίαντος.
Παρόλο που η χρήση του έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, παραμένει παρών σε παλαιά κτίρια, στέγες, αποθήκες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Με την πάροδο του χρόνου και τη φθορά των υλικών, οι ίνες του αμιάντου μπορούν να απελευθερωθούν στον αέρα, προκαλώντας σοβαρές παθήσεις όπως μεσοθηλίωμα και καρκίνο του πνεύμονα .
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φαινόμενο του «πνεύμονα του Μετσόβου», όπου η χρήση λευκού ασβέστη που περιείχε τρεμολίτη (είδος αμιάντου) οδήγησε σε επιδημία καρκίνου του υπεζωκότα. Η επίπτωση της ασθένειας ήταν περίπου 300 φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο .
Άλλα επικίνδυνα υλικά που εντοπίζονται στην Ελλάδα περιλαμβάνουν το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), που χρησιμοποιείται ευρέως σε κατοικίες (πατώματα, ταπετσαρίες, κουρτίνες) και μπορεί να εκπέμπει τοξικές ουσίες, ιδιαίτερα σε περίπτωση πυρκαγιάς, απελευθερώνοντας διοξίνες .
Ή τον γλυφοσάτη, που είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα, η χρήση του οποίου έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον .
Και ο μόλυβδος. Ιστορικά, η Ελλάδα παρουσιάζει από τα πρώτα καταγεγραμμένα περιστατικά ρύπανσης από μόλυβδο, με πρόσφατες ανησυχίες για πιθανή δηλητηρίαση σε προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν ανεγερθεί σε πρώην στρατιωτικά πεδία βολής .
Η παρουσία αυτών των υλικών υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση, αποκατάσταση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν.