Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Υγειονομικό έγκλημα λόγω της κρατικής ανικανότητας – Σοκ με φωτογραφίες από τον πρόχειρο τάφο χιλιάδων ζώων στο Σκαλοχώρι
Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες πρόχειρης ταφής χωρίς κανένα πρωτόκολλο - Τρεις μήνες μετά, η Πολιτεία εξακολουθεί να μην έχει λύσει το θέμα
Ένα αδιανόητο υγειονομικό «έγκλημα» εξελίσσεται στη – δοκιμαζόμενη από τον αφθώδη πυρετό – Λέσβο, αφού πέρα από την καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου, συντελείται και περιβαλλοντική καταστροφή σε πρόχειρους (σχεδόν ανοιχτούς) τάφους ζώων!
Η κατάσταση κρίνεται απελπιστική, αφού δύο ολόκληρους μήνες αφότου μπήκε σε καραντίνα η Λέσβος, οι αρμόδιοι φορείς ακόμη δεν έχουν εξασφαλίσει την πρέπουσα υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δήμος, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Κτηνιατρική Υπηρεσία, έχουν κάνει «μπαλάκι» τους δύστυχους κτηνοτρόφους που από τη μία χάνουν τα ζώα τους και από την άλλη δεν έχουν προκαθορισμένο μέρος να τα θάψουν!
Και όλα αυτά την ώρα που το υπουργείο πιέζει συνεχώς για να προχωρήσει η διαδικασία των σφαγών και αρνείται για άλλη μια φορά τους εμβολιασμούς. Η προχειρότητα, η ασυνεννοησία και η ολιγωρία που επικρατούν, έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρόχειροι τάφοι στην ύπαιθρο όπου τα νεκρά ζώα θάβονται όπως – όπως και η σήψη τους απειλεί με μόλυνση τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η ιστοσελίδα stonisi.gr δημοσίευσε σοκαριστικές εικόνες ενός τέτοιου τάφου στο Σκαλοχώρι της δυτικής Λέσβου. Πάνω από 4.500 νεκρά αιγοπρόβατα πετάχτηκαν σε έναν πρόχειρο λάκκο βάθους μόλις δύο μέτρων. Τα υγρά της αποσύνθεσης έχουν βγει στην επιφάνεια, ενώ η δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή είναι απερίγραπτη. Η μόλυνση του θανάτου παντού, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Σκαλοχώρι, ενώ δεν φαίνεται να έχει τηρηθεί κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο.
Η προχειρότητα της κατάστασης φαίνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα χιλιάδες νεκρά ζώα μεταφέρθηκαν με ανοιχτά φορτηγά που διένυσαν κάποια απόσταση με το μολυσμένο φορτίο τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για περεταίρω εξάπλωση της νόσου.
Επισήμως, ο μόνος εγκεκριμένος χώρος για την υγειονομική ταφή των ζώων ήταν ο ΧΥΤΑ στη θέση Κλεφτόβιγλα και αυτονόητα προκύπτει το ερώτημα αν οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Σκαλοχώρι και απλά σιωπούν για να προχωρήσει όπως – όπως η διαδικασία των σφαγών.
Το κομφούζιο με τις υγειονομικές ταφές έρχεται να εντείνει την απόγνωση των κτηνοτρόφων και των κατοίκων της Λέσβου που βλέπουν το νησί τους να καταστρέφεται από την κρατική ανικανότητα. Περισσότερα από 30.000 ζώα έχουν σφαγιαστεί ως τώρα, ενώ εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός θα φτάσει κοντά στις 45.000, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία του νησιού…



