Sportime

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Θέμα στο Politico έγιναν οι τοξικές δηλώσεις Γεωργιάδη – Βούλτεψη εναντίον της Κοβέσι

Το διεθνές μέσο καταγράφει τις επιθέσεις «γαλάζιων» στην... καταγωγή της Κοβέσι και τις αντιευρωπαϊκές απειλές κατά της EPPO

Παντελής Λαμψιώτης 3 λεπτά ανάγνωσης
Politico: Το διεθνές μέσο καταγράφει τις επιθέσεις «γαλάζιων» στην... καταγωγή της Κοβέσι και τις αντιευρωπαϊκές απειλές κατά της EPPO.
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Η πανευρωπαϊκή αποκλειστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εχθρεύεται την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μόνο και μόνο επειδή επιτελεί το καθορισμένο έργο της, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τα διεθνή μέσα.

Ήδη το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, με το Euractiv και τον EUobserver να αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ για την κακοδιαχείριση του οργανισμού και την καταλήστευση κοινοτικού χρήματος. Πλέον στον «χορό» της δημοσιογραφικής κριτικής μπήκε και το Politico, το οποίο αφιέρωσε ρεπορτάζ για την ανοιχτή «κόντρα» μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που κατηγορεί ανοιχτά την EPPO για πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ αναγνώρισε τη σύσταση της το 2017 και μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτού του φορέα, φανερώνει το πόσο τραγικό είναι το επίπεδο δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η απίστευτη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «δεν είναι σοβαρός θεσμός» και ότι μπορεί να καταργηθεί στην Ελλάδα «με έναν νόμο αύριο το πρωί», όπως ήταν λογικό, προκάλεσε αποτροπιασμό στους ανταποκριτές του διεθνούς μέσου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην προσωπική επίθεση Γεωργιάδη στην Ελληνίδα ευρωπαία εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου.

Το ίδιο αδιανόητες χαρακτηρίζονται και οι προσωπικές επιθέσεις της Σοφίας Βούλτεψη στη Λάουρα Κοβέσι, με τη γαλάζια βουλευτή να κάνει λόγο για«συμπεριφορές Τσαουσέσκου» και νοοτροπία «ρουφιανιάς» στη Ρουμανία, προχωρώντας σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα.

Σύμφωνα με το Politico, οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν θορυβήσει τις Βρυξέλλες και εκλαμβάνονται ως μια συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να απαξιώσει τον θεσμό της EPPO. Το διεθνές μέσο παρατηρεί ότι η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αυξήσει τις πολιτικές πιέσεις και έχει προκαλέσει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, όπως τις παραιτήσεις των 13 γαλάζιων βουλευτών προσφάτως.

Απέναντι στην τοξική κριτική που ασκείται στην EPPO από στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το Politico αντιπαραθέτει τις απαντήσεις της ίδιας της Λάουρα Κοβέσι ότι η έρευνα επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαλεύκανση παρανομιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες.

«Κουράστηκα να ακούω: "Αυτός είναι ο τρόπος που κάνουμε τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα". Αλήθεια; Δεν το νομίζω…», είναι μερικές από τις δηλώσεις Κοβέσι που μεταφέρονται στο άρθρο του Politico, ενώ αναφέρονται και οι επιστολές συμπαράστασης που λαμβάνει η Ευρωπαία Εισαγγελέας από Έλληνες.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Politico αναφέρει ότι κράτησε μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην EPPO, ζητώντας μόνο την επιτάχυνση των ανακριτικών ενεργειών για να μην παρατείνεται το «προσωπικό και πολιτικό πλήγμα» γαλάζιων βουλευτών.

«Η Κοβέσι αναγνώρισε την ανάγκη για ταχύτητα, αλλά τόνισε ότι οι πόροι της ήταν περιορισμένοι, με μόνο έναν αστυνομικό και δύο εισαγγελείς στην υπόθεση, οι οποίοι πρέπει να επανεξετάσουν χιλιάδες έγγραφα και να ακούσουν εκατοντάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Πρόσθεσε ότι είχε εξασφαλίσει μια ακόμη δέσμευση από τις ελληνικές αρχές για την αύξηση των πόρων στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στην Αθήνα», καταλήγει το Politico.

Επίσης σε κατηγορίες: ExtraTime

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Παντελής Λαμψιώτης

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα