Sportime

Συναγερμός στον Καναδά για online ομάδα που παγιδεύει παιδιά και εφήβους

Οι αρχές στον Καναδά προειδοποιούν για ένα επικίνδυνο online δίκτυο που στοχεύει παιδιά και εφήβους μέσα από πλατφόρμες και εφαρμογές συνομιλίας.

Βαγγέλης Λάσκαρης 2 λεπτά ανάγνωσης
Καναδάς χάκερς
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Στον Καναδά έχει σημάνει συναγερμός για ένα επικίνδυνο online δίκτυο που στοχεύει παιδιά και εφήβους. Η ομάδα είναι γνωστή ως 764 και οι αρχές τη θεωρούν τρομοκρατική οντότητα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα μέλη της πλησιάζουν παιδιά που νιώθουν μόνα, πιεσμένα ή ψάχνουν παρέα στο ίντερνετ. Δεν ξεκινούν πάντα με απειλές. Πρώτα δείχνουν ενδιαφέρον. Μετά αρχίζουν να ζητούν όλο και πιο ακραία πράγματα.

Η πρώτη επαφή μπορεί να γίνει σε πλατφόρμες όπως το Roblox ή το TikTok. Μετά η συζήτηση μεταφέρεται σε εφαρμογές όπως το Discord και το Telegram, όπου οι γονείς δύσκολα βλέπουν τι γίνεται.

Εκεί αρχίζει ο πραγματικός κίνδυνος. Θύματα έχουν πιεστεί να αυτοτραυματιστούν, να στείλουν σεξουαλικές εικόνες ή να κάνουν βίαιες πράξεις. Οι ειδικοί μιλούν για σκληρή ψυχολογική χειραγώγηση, όχι για απλή διαδικτυακή παρενόχληση.

Ο Darren Laur, που δουλεύει σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, είπε πως ο στόχος αυτών των ανθρώπων είναι να προκαλέσουν όσο περισσότερο πόνο γίνεται. Σωματικό, ψυχικό και συναισθηματικό.

Η ειδικός Valarie Findlay εξήγησε ότι μέσα σε αυτές τις ομάδες εμφανίζονται και ακραίες ιδέες. Ρατσισμός, μίσος κατά γυναικών και βίαιες αντιλήψεις. Το παιδί δεν μπαίνει πάντα για αυτά. Μπαίνει επειδή κάποιος του μίλησε, του έδωσε σημασία και μετά το παγίδευσε.

Μια οικογένεια από το Βανκούβερ έζησε το χειρότερο σενάριο. Ο Jason Sokolowski είπε ότι η κόρη του παγιδεύτηκε online από άτομο που συνδεόταν με το δίκτυο. Μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, βρήκε στον υπολογιστή της στοιχεία για πίεση και οδηγίες αυτοτραυματισμού.

Η κόρη του τελικά πέθανε. Ο πατέρας της θεωρεί ότι δεν ήταν απλώς αυτοκτονία, αλλά αποτέλεσμα χειραγώγησης. Τώρα ζητά πιο σκληρά μέτρα για την προστασία των παιδιών στο ίντερνετ.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γονείς πρέπει να προσέχουν αλλαγές στη συμπεριφορά. Κλείσιμο στο δωμάτιο, μυστικότητα με το κινητό, απότομη θλίψη, φόβος ή νέες παρέες online που το παιδί δεν θέλει να εξηγήσει. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει κουβέντα στο σπίτι. Όχι μόνο έλεγχος και απαγορεύσεις. Ένα παιδί που φοβάται να μιλήσει μένει μόνο του απέναντι σε ανθρώπους που ξέρουν ακριβώς πώς να το πιέσουν.

Επίσης σε κατηγορίες: Τεχνολογία

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Βαγγέλης Λάσκαρης

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα