Παναθηναϊκός: Κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι αιωνίων. Statement για τον τίτλο το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό
Εμφάνιση και αποτέλεσμα που θα πείσει φίλους και «εχθρούς», ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν θα αποδειχθεί για μια ακόμα χρονιά ένας… διακαής πόθος.
Δεν είναι μόνο ένα ακόμα ντέρμπι «αιωνίων». Για τον φετινό Παναθηναϊκό που επένδυσε εκατομμύρια το καλοκαίρι, το παιχνίδι στο «Καραϊσκάκης» είναι και μια δήλωση ότι φέτος δεν θέλει απλά το πρωτάθλημα, αλλά είναι και το φαβορί!
Πέντε αγώνες, πέντε νίκες, απόλυτο των βαθμών και κορυφή. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει το ιδανικό ξεκίνημα και πηγαίνει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έχοντας ήδη στείλει τα πρώτα μηνύματα για τις φετινές του διαθέσεις. Όμως την Κυριακή στο Φάληρο δεν διακυβεύονται απλώς τρεις βαθμοί και το γόητρο ενός ακόμα «κλάσικο».
Διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η εικόνα μιας ομάδας που θέλει να πείσει καταρχήν τον ίδιο τον οργανισμό, ότι φέτος μπορεί να γίνει το φαβορί για το πρωτάθλημα.
Με τον αέρα του 5 στα πέντε που δίνει αυτοπεποίθηση και κυρίως την αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός έχει ξεκινήσει τη σεζόν με διαφορετική νοοτροπία και με στόχους που μπορούν να επιτευχθούν και όχι απλά… ελπίδες που στην πορεία θα αποδειχθούν φρούδες. Προφανώς και δεν βγήκε ποτέ πρωταθλητής τον Οκτώβριο αλλά ο Παναθηναϊκός έχει μείνει εκτός διεκδίκησης Φθινόπωρο. Οι νίκες απέναντι σε διεκδικητές είναι statement σοβαρής διεκδίκησης. Κάποτε τα πρωταθλήματα τα έδινε η… επαρχία. Με πλέι οφ, όμως τα πράγματα διαφοροποιούνται. Η επαρχία και οι θεωρητικά μικρομεσαίες ομάδες στερούν τίτλους, αλλά δεν τους δίνουν πλέον. Νίκες απέναντι σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, σε παιχνίδια που και ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει και η πίεση, φτιάχνεται dna πρωταθλητή.
Το «αιώνιο» ντέρμπι είναι ξεχωριστό από μόνο του. Ακόμα και αν είναι Οκτώβρη μήνα. Ακόμα και αν είναι το τελευταίο ματς της σεζόν και τα πάντα έχουν κριθεί. Το κυριακάτικο όμως είναι αλλιώτικο, όντας ένα crash test που μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον Παναθηναϊκό που δεν πάει για το 6 στα 6, αλλά και για μια εμφάνιση που θα πείσει φίλους και «εχθρούς», ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν θα αποδειχθεί για μια ακόμα χρονιά ότι ήταν ο διακαής πόθος.
Ένα διπλό στο Καραϊσκάκη θα ήταν προφανώς το ιδανικό σενάριο. Θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη βαθμολογική ώθηση και θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι απλά ένας διεκδικητής, αλλά και το μεγάλο φαβορί για το φετινό τίτλο. Έστω κι αν ακόμα δεν έχει αλλάξει η θερινή ώρα.
Ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει το ντέρμπι έχει τη σημασία του Θα φανεί αν οι πράσινοι μπορούν να διαχειριστούν ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων. Αν μπορούν να επιβάλουν τον ρυθμό τους. Αν έχουν προσωπικότητα, ένταση, ποιότητα και τα… καρύδια να πάνε το ματς όπως το θέλουν και να μην τους πάει όπως θέλει το παιχνίδι.
Ο Παναθηναϊκός περιμένει πάρα πολλά χρόνια για να ξαναβρεθεί στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και έχει κουράσει κάθε επόμενη χρονιά η κουβέντα να περιορίζεται στο αν ήταν καλύτερη από την προηγούμενη.
Το ντέρμπι της Κυριακής προφανώς και δεν μπορεί να κρίνει τον τίτλο. Μπορεί όμως να αλλάξει σημαντικά την κουβέντα γύρω από αυτόν.
Αν ο Παναθηναϊκός φύγει από το Φάληρο με μια εμφάνιση αντάξια μιας ομάδας που εκτός από το θέλει, μπορεί κιόλας να γίνει πρωταθλήτρια, τότε το 5/5 θα αποκτήσει άλλη αξία. Δεν θα είναι απλώς ένα εξαιρετικό σερί που σταμάτησε στο Φάληρο.
Γιατί το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να βρίσκεται ο Παναθηναϊκός στην κορυφή μετά από πέντε αγωνιστικές. Το μεγάλο στοίχημα είναι να δείξει ότι αντέχει εκεί μέχρι το τέλος. Και το ντέρμπι της Κυριακής θα είναι ένα σοβαρό και έγκυρο poll για τη συνέχεια.
