ΧΡΗΣΙΜΑ

Ταρτάρ, σεβίτσε, τατάκι, καρπάτσιο, σασίμι: Τι είναι όλα αυτά;

Τα ωμά πιάτα είναι από τις πιο εκλεπτυσμένες επιλογές της γαστρονομίας. Ανακαλύψτε τι είναι το ταρτάρ, το σεβίτσε, το τατάκι, το καρπάτσιο και το σασίμι και πώς διαφέρουν μεταξύ τους.
Ταρτάρ, σεβίτσε, τατάκι, καρπάτσιο, σασίμι: Τι είναι όλα αυτά;

Η γαστρονομία εξελίσσεται συνεχώς, φέρνοντας στο προσκήνιο όρους που συχνά ακούμε σε σύγχρονα εστιατόρια αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνουν. Πιάτα όπως το ταρτάρ, το σεβίτσε, το τατάκι, το καρπάτσιο και το σασίμι ανήκουν σε μια κατηγορία που βασίζεται στην τέχνη της κοπής και της προετοιμασίας ωμών ή ελάχιστα επεξεργασμένων υλικών. Παρόλο που προέρχονται από διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, έχουν κοινό στοιχείο την απλότητα και την ανάδειξη της φυσικής γεύσης των υλικών τους.

Το ταρτάρ είναι ένα από τα πιο διάσημα ωμά πιάτα της δυτικής κουζίνας. Πρόκειται για ψιλοκομμένο ή αλεσμένο ωμό κρέας ή ψάρι, που σερβίρεται με μυρωδικά, σάλτσες και καρυκεύματα. Η πιο γνωστή εκδοχή είναι το beef tartare, που περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας, κρόκο αυγού, μουστάρδα, κάπαρη και άλλα μπαχαρικά. Υπάρχουν όμως και εκδοχές με τόνο ή σολομό, που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις σύγχρονες κουζίνες.

Το σεβίτσε προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και είναι ο πιο δροσιστικός τρόπος να απολαύσει κάποιος θαλασσινά. Σε αντίθεση με άλλα ωμά πιάτα, το σεβίτσε μαρινάρεται σε χυμό εσπεριδοειδών, συνήθως λεμονιού ή λάιμ, γεγονός που δημιουργεί μια χημική αντίδραση που «μαγειρεύει» το ψάρι ή τα θαλασσινά. Συνοδεύεται με κόλιανδρο, τσίλι, κρεμμύδι και άλλα φρέσκα υλικά που προσθέτουν ένταση και φρεσκάδα στη γεύση του.

Το τατάκι είναι μια γιαπωνέζικη τεχνική που βρίσκεται ανάμεσα στο ωμό και το μαγειρεμένο. Το κρέας ή το ψάρι ψήνεται ελαφρώς στην επιφάνειά του, συνήθως σε πολύ δυνατή φωτιά ή σε σχάρα, και παραμένει σχεδόν ωμό στο εσωτερικό. Το πιο διάσημο είναι το tataki τόνου ή μοσχαριού, που συχνά συνοδεύεται από σάλτσα σόγιας, τζίντζερ και σχοινόπρασο.

Το καρπάτσιο έχει ιταλική προέλευση και είναι μια από τις πιο εκλεπτυσμένες μορφές ωμής γευστικής απόλαυσης. Αποτελείται από πολύ λεπτές φέτες ωμού κρέατος ή ψαριού, που σερβίρονται με ελαιόλαδο, λεμόνι, παρμεζάνα και διάφορα μπαχαρικά. Το αυθεντικό καρπάτσιο είναι από μοσχάρι, αλλά σύγχρονες εκδοχές περιλαμβάνουν σολομό, τόνο ή ακόμα και παντζάρι για μια vegetarian προσέγγιση.

Το σασίμι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας και αποτελείται αποκλειστικά από ωμό ψάρι ή θαλασσινά, κομμένα σε συγκεκριμένο σχήμα και πάχος για να αναδείξουν τη γεύση και την υφή τους. Το σασίμι διαφέρει από το σούσι, καθώς δεν περιλαμβάνει ρύζι, και σερβίρεται με συνοδευτικά όπως σάλτσα σόγιας, wasabi και τουρσί τζίντζερ.

Όλα αυτά τα πιάτα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τον σεβασμό προς την πρώτη ύλη και τη διατήρηση της αγνής γεύσης των υλικών. Η σωστή προετοιμασία και η προέλευση των συστατικών είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η φρεσκάδα του κρέατος ή του ψαριού επηρεάζει άμεσα τη γευστική εμπειρία.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήσιμα: Τι πρέπει να προσέξεις για να μην πάρει φωτιά το Air Fryer σου

Τι πρέπει να προσέξεις για να μην πάρει φωτιά το Air Fryer σου

Το Air Fryer μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Δες τι πρέπει να προσέξεις για να μην υπερθερμανθεί ή πιάσει φωτιά η συσκευή σου.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Ποια είναι τα 20 έτοιμα γεύματα από Βασιλόπουλο και Σκλαβενίτη που έχουν κάτω από 400 θερμίδες

Ποια είναι τα 20 έτοιμα γεύματα από Βασιλόπουλο και Σκλαβενίτη που έχουν κάτω από 400 θερμίδες

Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης προσφέρουν 20 έτοιμα γεύματα με κάτω από 400 θερμίδες.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνουμε;

Ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνουμε;

Μερικές τροφές αλλάζουν σύσταση όταν ξαναζεσταίνονται και μπορούν να γίνουν τοξικές ή επικίνδυνες για την υγεία.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Έχεις αφυγραντήρα; Η κρίσιμη κίνηση που πρέπει να κάνεις τώρα που φτιάχνει ο καιρός

Έχεις αφυγραντήρα; Η κρίσιμη κίνηση που πρέπει να κάνεις τώρα που φτιάχνει ο καιρός

Η άνοιξη ήρθε και ο αφυγραντήρας δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητος, αλλά προτού τον βάλεις στην άκρη, πρέπει να τον καθαρίσεις και να τον αποθηκεύσεις σωστά

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Το κόλπο που μπορείς να κάνεις με τα μάτια σου και να ξεκλειδώσεις την επικοινωνία με τη γάτα σου, Γίνεται άμεση σύνδεση

Το κόλπο που μπορείς να κάνεις με τα μάτια σου και να ξεκλειδώσεις την επικοινωνία με τη γάτα σου, Γίνεται άμεση σύνδεση

Υπάρχει ένας μυστικός τρόπος για να επικοινωνήσεις με τη γάτα σου χωρίς λόγια

Χρήσιμα
Featured: Γιατί θα πρέπει να κλείνεις την πόρτα του δωματίου σου όταν κοιμάσαι;

Γιατί θα πρέπει να κλείνεις την πόρτα του δωματίου σου όταν κοιμάσαι;

Μάθετε πώς η κλειστή πόρτα του υπνοδωματίου κατά τον ύπνο μπορεί να σας προστατεύσει από κινδύνους

Featured
Χρήσιμα: Το σημείο στο κοτόπουλο που ψήνεται πιο δύσκολα από τα άλλα και μπορεί να κάνει τη ζημιά

Το σημείο στο κοτόπουλο που ψήνεται πιο δύσκολα από τα άλλα και μπορεί να κάνει τη ζημιά

Το πιο δύσκολο σημείο στο κοτόπουλο να ψηθεί σωστά και αν μείνει ωμό, μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Πρέπει να ξαναπλένω τις πλυμένες έτοιμες σαλάτες που αγοράζω από το super market;

Πρέπει να ξαναπλένω τις πλυμένες έτοιμες σαλάτες που αγοράζω από το super market;

Οι συσκευασμένες σαλάτες του σούπερ μάρκετ αναφέρουν ότι είναι πλυμένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι είναι απολύτως ασφαλείς.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Πώς μπορεί η αστυνομία να σε βοηθήσει αν δεν υπάρχει χρόνος για ασθενοφόρο

Πώς μπορεί η αστυνομία να σε βοηθήσει αν δεν υπάρχει χρόνος για ασθενοφόρο

Σε κρίσιμες καταστάσεις όπου δεν υπάρχει χρόνος για ασθενοφόρο, η αστυνομία μπορεί να συνοδεύσει αυτοκίνητα προς το νοσοκομείο

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Ποιες συσκευές πρέπει να βγάζουμε από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε;

Ποιες συσκευές πρέπει να βγάζουμε από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε;

Πολλές ηλεκτρικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμα και όταν είναι κλειστές. Φορτιστές, τηλεοράσεις, μικροσυσκευές και θερμοσίφωνες είναι μερικές από αυτές.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Τι διαφορά έχει το θράψαλο με το καλαμάρι και γιατί το θράψαλο είναι πιο φτηνό;

Τι διαφορά έχει το θράψαλο με το καλαμάρι και γιατί το θράψαλο είναι πιο φτηνό;

Το θράψαλο και το καλαμάρι μοιάζουν αλλά έχουν σημαντικές διαφορές.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Το φτηνό χταπόδι που έχει το 1/3 της τιμής του χταποδιού αλλά δεν είναι χταπόδι. Πώς να το ξεχωρίσεις στις ταβέρνες και στο supermarket

Το φτηνό χταπόδι που έχει το 1/3 της τιμής του χταποδιού αλλά δεν είναι χταπόδι. Πώς να το ξεχωρίσεις στις ταβέρνες και στο supermarket

Το φθηνότερο "χταπόδι" που συναντάμε σε ταβέρνες και σούπερ μάρκετ δεν είναι πάντα αυτό που νομίζουμε.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Πως να καταλάβετε αν το ρύζι που βράζετε είναι πραγματικό ή είναι πλαστικό

Πως να καταλάβετε αν το ρύζι που βράζετε είναι πραγματικό ή είναι πλαστικό

Μπορεί το ρύζι που βράζετε να μην είναι πραγματικό; Το σκάνδαλο με το πλαστικό ρύζι στην Κίνα προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Τι πρέπει να κάνεις αν βρεθείς δίπλα σε κροκόδειλο ή αλιγάτορα

Τι πρέπει να κάνεις αν βρεθείς δίπλα σε κροκόδειλο ή αλιγάτορα

Αν βρεθείς δίπλα σε έναν κροκόδειλο ή αλιγάτορα, η αντίδρασή σου μπορεί να κρίνει τη ζωή σου.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Ο πανεύκολος τρόπος για να καθαρίσετε άμεσα το inbox του email σας από χιλιάδες μηνύματα

Ο πανεύκολος τρόπος για να καθαρίσετε άμεσα το inbox του email σας από χιλιάδες μηνύματα

Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε το inbox του email σας καθαρό και οργανωμένο, διαγράφοντας μαζικά ανεπιθύμητα μηνύματα και απεγγραφόμενοι από περιττές λίστες διανομής.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Ποιό είναι το κόλπο με τον καφέ που θα σε κάνει να θυμάσαι τα πάντα

Ποιό είναι το κόλπο με τον καφέ που θα σε κάνει να θυμάσαι τα πάντα

Αν νομίζεις ότι ο καφές σε βοηθά απλά να ξυπνήσεις, ξανασκέψου το.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Αβγά κλωβοστοιχίας, αχυρώνα, βιολογικά και ελευθέρας βοσκής: Ποιες είναι οι διαφορές τους και ποια είναι τα καλύτερα;

Αβγά κλωβοστοιχίας, αχυρώνα, βιολογικά και ελευθέρας βοσκής: Ποιες είναι οι διαφορές τους και ποια είναι τα καλύτερα;

Από τα κλουβιά στις ανοιχτές πεδιάδες, τα αβγά κρύβουν ιστορίες ζωής και γεύσης.

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Ποια είναι η πιο εύκολη γλώσσα για τους Έλληνες; Ποια μπορείς να μάθεις πολύ γρήγορα και να έχεις ένα παραπάνω προσόν;

Ποια είναι η πιο εύκολη γλώσσα για τους Έλληνες; Ποια μπορείς να μάθεις πολύ γρήγορα και να έχεις ένα παραπάνω προσόν;

Θέλεις να μάθεις μια νέα γλώσσα αλλά δεν ξέρεις ποια είναι η πιο εύκολη; Τα ισπανικά, τα ιταλικά και τα αγγλικά θεωρούνται εύκολα για Έλληνες

Χρήσιμα