EXTRATIME

Γιατί οι Ρωμαίοι πήραν τον δικό μας θεό του φωτός και της μουσικής και τον έκαναν γιατρό σε καιρό πολέμου

Όταν ο ελληνικός Απόλλωνας ταξίδεψε στη Ρώμη, έχασε τη λύρα και πήρε στο χέρι το φαρμακευτικό του εγχειρίδιο. Ο θεός του φωτός έγινε Apollo Medicus – γιατρός θεός εν καιρώ πανώλης και πολέμου.
Γιατί οι Ρωμαίοι πήραν τον δικό μας θεό του φωτός και της μουσικής και τον έκαναν γιατρό σε καιρό πολέμου

Δεν ήταν θεός του πολέμου. Δεν κρατούσε σπαθί, ούτε φορούσε πανοπλία. Ο Απόλλωνας ήταν το φως. Ήταν η μουσική, η ποίηση, η μαντεία. Στην Ελλάδα τον έβλεπαν να χορεύει με τις Μούσες και να οδηγεί τα άρματα του ήλιου. Στη Ρώμη, όμως, του φόρεσαν χλαμύδα ιατρού.

Το όνομά του έγινε Apollo Medicus. Ήταν εκείνος που επικαλούνταν όταν μια επιδημία απειλούσε τη Ρώμη. Το 433 π.Χ., η πανώλη σάρωσε την πόλη και οι Ρωμαίοι έχτισαν έναν ναό για να τον εξευμενίσουν. Από θεός της λύρας, έγινε θεός των λοιμών.

Οι Ρωμαίοι δεν ενδιαφέρθηκαν για την ποίηση του. Ήθελαν έναν θεό που να μπορεί να θεραπεύει, να προστατεύει, να επιβάλλεται. Και ο ελληνικός Απόλλωνας, με το βαρύ του βλέμμα και τα θανατηφόρα του βέλη, ταίριαζε. Δεν έπαιζε πια με τις νύμφες. Επέβλεπε στρατόπεδα.

Οι ιερείς του ήταν οι quindicemviri — άνθρωποι που φύλαγαν τα Σιβυλλικά Βιβλία, τα αρχαία ιερά κείμενα της Ρώμης. Από τα βιβλία εκείνα έβγαιναν οι εντολές του Απόλλωνα. Πότε να πολεμήσουν. Πότε να θυσιάσουν. Πότε να σιωπήσουν.

Ο Αύγουστος τον λάτρεψε. Τον έκανε προσωπικό του θεό. Όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου, δεν μίλησε για στρατηγική. Είπε πως νίκησε γιατί ο Απόλλων τον προστάτευε. Ο Έλληνας θεός, εναντίον των ανατολικών τεράτων.

Το 12 π.Χ., τα Σιβυλλικά Βιβλία μεταφέρθηκαν από το ναό του Δία στον ναό του Απόλλωνα στον Παλατινό λόφο. Δεν ήταν πια μόνο θεός. Ήταν εγγυητής της μοίρας της Ρώμης. Θεσμοθέτης. Μάντης. Ιατρός.

Κάθε χρόνο τελούνταν οι Ludi Apollinares. Αγώνες, παραστάσεις, προσευχές. Ο θεός που κάποτε έπαιζε λύρα στον Παρνασσό, τώρα έπρεπε να εξασφαλίζει τη νίκη στα πεδία των μαχών. Έγινε ένας άλλος.

Δεν άλλαξε εκείνος. Οι άνθρωποι τον άλλαξαν. Πήραν το φως και το έβαλαν σε σκηνή πρώτων βοηθειών. Πήραν τον ήχο και τον έκαναν κραυγή μάχης. Ο Απόλλωνας έγινε Ρωμαίος χωρίς να το ζητήσει. Κι όμως, τους θεράπευε.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime