EXTRATIME

Πώς διατηρούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το φαγητό τους χωρίς ψυγείο;

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ψυγεία, είχαν όμως φαντασία
Πώς διατηρούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες το φαγητό τους χωρίς ψυγείο;

Πριν την εποχή των ηλεκτρικών συσκευών, όταν η ιδέα ενός ψυγείου θα έμοιαζε με θαύμα της φαντασίας, οι Αρχαίοι Έλληνες κατάφερναν να διατηρούν τα τρόφιμά τους φρέσκα για μέρες, ακόμα και εβδομάδες, μέσα σε ένα κλίμα θερμό και απρόβλεπτο. Η απουσία της τεχνολογίας δεν σήμαινε και αδυναμία. Αντιθέτως, οι αρχαίοι κάτοικοι της Μεσογείου είχαν αναπτύξει ένα ευφυές δίκτυο από τεχνικές, υλικά και συνήθειες που σήμερα θα ονομάζαμε «έξυπνες λύσεις διατήρησης τροφής».

Η βασικότερη τεχνική ήταν η αποξήρανση. Κρέατα, ψάρια, φρούτα και μυρωδικά άπλωναν στον ήλιο ή κρέμονταν σε σκιερά, αεριζόμενα σημεία ώστε να αποβάλλουν την υγρασία τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο παστός γαύρος ή σκουμπρί, ενώ στα φρούτα ξεχωρίζει το αποξηραμένο σύκο – μια λιχουδιά που διατηρούνταν για μήνες. Η αποξήρανση σταθεροποιούσε το προϊόν, σταματούσε τη σήψη και επέτρεπε την εύκολη αποθήκευση. Οι Αθηναίοι, για παράδειγμα, είχαν ειδικούς χώρους στις οικίες τους, τους λεγόμενους «πυροφυλάκτες», που χρησίμευαν και για την αποξήρανση τροφίμων.

Εκτός από την αποξήρανση, εξαιρετικά διαδεδομένη ήταν η αλίευση και η συντήρηση σε άλμη. Το αλάτι ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχος των νοικοκυριών. Τα ψάρια, αλλά και το κρέας, καλύπτονταν σε στρώσεις χοντρού αλατιού και αποθηκεύονταν σε πήλινα δοχεία, συνήθως θαμμένα εν μέρει στο έδαφος για σταθερή θερμοκρασία. Η αλατότητα καθυστερούσε τη μικροβιακή ανάπτυξη και επέτρεπε τη μεταφορά τροφίμων σε μεγάλες αποστάσεις – γεγονός κρίσιμο για μια κοινωνία που βασιζόταν στο εμπόριο. Η άλμη, δηλαδή το νερό με πολύ αλάτι, δεν ήταν απλώς μέσο συντήρησης αλλά και γεύσης. Πολλά τρόφιμα, ακόμα και ελιές, τοποθετούνταν σε αυτή για να «ψηθούν» αργά.

Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης την κάπνιση για να διατηρούν αλλαντικά και ψάρια. Η καύση αρωματικών ξύλων –συνήθως ελιάς, μυρτιάς ή δρυός– βοηθούσε στη συντήρηση, ενώ παράλληλα πρόσθετε χαρακτηριστικό άρωμα στο τρόφιμο. Η καπνιστή γεύση ήταν ένδειξη επιμέλειας, αλλά και μέσο αποφυγής αλλοιώσεων σε μακρινά ταξίδια ή στρατιωτικές εκστρατείες. Στους πολέμους, οι στρατιώτες κουβαλούσαν μαζί τους «συσκευασίες» ξηρού ή καπνιστού φαγητού, ένα είδος αρχαίου ready-to-eat, που δεν είχε ανάγκη από φωτιά ή νερό.

Ένας ακόμη έξυπνος τρόπος ήταν η χρήση κεραμικών αγγείων, ειδικά αμφορέων με στενό στόμιο, τα οποία διατηρούσαν σταθερή θερμοκρασία και υγρασία. Τα δοχεία αυτά, όταν τοποθετούνταν σε υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους, δημιουργούσαν φυσικό φαινόμενο ψύξης. Επιπλέον, οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν λάδι για να καλύψουν την επιφάνεια κάποιων τροφίμων – π.χ. τυριά – ώστε να αποτρέψουν την επαφή τους με τον αέρα και να επιβραδύνουν την οξείδωση. Το λάδι λειτουργούσε ως φράγμα ενάντια στα βακτήρια, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τρόφιμα ακόμα και για εβδομάδες.

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το ότι γνώριζαν και τεχνικές τεχνητής ψύξης. Στα πλούσια σπίτια και στα ιερά, υπήρχαν οι λεγόμενες «ψυκτήρες» – λάκκοι γεμάτοι χιόνι ή πάγο που μεταφερόταν από τα βουνά και καλυπτόταν με άχυρο. Εκεί αποθηκεύονταν ευπαθή προϊόντα για ειδικές περιστάσεις ή γιορτές. Παρά το ζεστό κλίμα, οι Έλληνες είχαν βρει τρόπο να διατηρούν κρύο περιεχόμενο για εβδομάδες. Η ψύξη δεν ήταν καθημερινή πολυτέλεια, αλλά για τους προνομιούχους ήταν διαθέσιμη – κι αυτό δείχνει πόσο μπροστά ήταν σε πρακτικές που θεωρούμε «μοντέρνες».

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Εορταστικό ωράριο: Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 – Τι ισχύει για Jumbo, Mall και Super Market

Εορταστικό ωράριο: Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 – Τι ισχύει για Jumbo, Mall και Super Market

Με ανοιχτά καταστήματα, malls και μεγάλα brands θα κυλήσει η Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

Ακούστε το ολοκαίνουριο τραγούδι «Εσύ & εγώ» σε στίχους της Βάγιας Καλαντζή.

ExtraTime
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Ο Μύρωνας Χιλετζάκης έκανε και δημόσιες παρεμβάσεις το 2020 για να μη φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βορίδης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

«Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

Viral έγινε το σόου του «Φραπέ» με τις πλάτες της ΝΔ - Οι Έλληνες το ρίχνουν στο χιούμορ για να μην τρελαθούν με αυτά που ακούνε

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Με την κάλυψη της ΝΔ ο Ξυλούρης ή «Φραπές» ή... «Τζίτζης» εξευτέλισε πλήρως τον θεσμό της Εξεταστικής Επιτροπής

Κοινωνία
ExtraTime: Πέρα από το μποτιλιάρισμα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες πολιτικές μπορούν να τελειώσουν το «μαρτύριο των 8:00»

Πέρα από το μποτιλιάρισμα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες πολιτικές μπορούν να τελειώσουν το «μαρτύριο των 8:00»

Ενώ η καθημερινή κίνηση εξαντλεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πριν καν φτάσουν στη δουλειά τους, νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πολιτικές μετακινήσεων δείχνουν ότι το commuting μπορεί να γίνει ανθρώπινο, γρήγορο και βιώσιμο — αρκεί να υπάρξει πραγματική βούληση.

ExtraTime
Sportminute: «Στέλιος Καζαντζίδης – Δεν με σβήνει κανένας» στο Χαλάνδρι με ελεύθερη είσοδο.

«Στέλιος Καζαντζίδης – Δεν με σβήνει κανένας» στο Χαλάνδρι με ελεύθερη είσοδο.

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινοπουλιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» παρουσιάζει το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη.

Sportminute
Κοινωνία: Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μίνιμουμ 186 ευρώ χρειάζεται μια 4μελής οικογένεια για να προμηθευτεί τα απαραίτητα - Απλησίαστες οι τιμές για κρέας και τυροκομικά

Κοινωνία