Sportime

Shikomi, Minarai και Maiko: Τα τρία στάδια εκπαίδευσης μιας Γκέισας

Από την ταπεινή αρχή του shikomi μέχρι την εκπληκτική μεταμόρφωση της maiko, η εκπαίδευση μιας γκέισας είναι ένα μακρύ και απαιτητικό ταξίδι στην τέχνη και την παράδοση.

Γρηγόρης Κεντητός 2 λεπτά ανάγνωσης
γκέισα
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Μια σκοτεινή γειτονιά στο Κιότο, λίγο πριν τη δύση του ήλιου. Οι δρόμοι είναι ήσυχοι, μέχρι που μια νεαρή κοπέλα με πολύχρωμο κιμονό εμφανίζεται, περπατώντας αργά. Το πρόσωπό της είναι βαμμένο λευκό, τα χείλη της σχηματίζουν ένα διακριτικό χαμόγελο, και το βλέμμα της αποπνέει συγκέντρωση. Δεν είναι ακόμα γκέισα. Είναι μια maiko, μια μαθητευόμενη που βαδίζει στο τελευταίο στάδιο πριν από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής της.

Η προετοιμασία μιας γκέισας είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία που ξεκινάει σε μικρή ηλικία και μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, μόνο αφοσίωση, πειθαρχία και ατελείωτες ώρες εξάσκησης. Όλα αρχίζουν από το στάδιο του shikomi. Οι shikomi είναι τα κορίτσια που μπαίνουν για πρώτη φορά στον κόσμο των γκέισας και ξεκινούν από τα χαμηλότερα σκαλοπάτια. Ο ρόλος τους είναι αρχικά βοηθητικός: καθαρίζουν, τακτοποιούν, εξυπηρετούν και παρακολουθούν σιωπηλά. Δεν έχουν δικαίωμα να εκφραστούν ακόμα, γιατί ο πρώτος τους στόχος είναι να μάθουν τη σημασία της πειθαρχίας. Οι ημέρες τους είναι εξαντλητικές, γεμάτες με ασταμάτητη δουλειά και μαθήματα χορού, μουσικής, θεάτρου. Όσες αντέξουν, θα περάσουν στο επόμενο επίπεδο.

Αυτό είναι το στάδιο του minarai. Οι minarai αφήνουν πίσω τους τις εργασίες της καθημερινότητας και μπαίνουν στον κόσμο της τέχνης. Παρακολουθούν πραγματικά δείπνα, παρατηρούν τις έμπειρες γκέισες, σπουδάζουν τη συμπεριφορά τους και μαθαίνουν τις πρώτες τους κινήσεις. Δεν μιλούν πολύ, δεν κάνουν λάθη, δεν αναλαμβάνουν ακόμη πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα κιμονό τους γίνονται πιο περίτεχνα, με χρώματα που δηλώνουν τη μαθητεία τους. Δεν υπάρχει σχολείο για αυτό το στάδιο. Μαθαίνουν βλέποντας.

Και τότε, έρχεται η στιγμή που μεταμορφώνονται σε maiko. Αυτό είναι το τελικό και πιο απαιτητικό στάδιο πριν γίνουν πλήρεις γκέισες. Κάτω από την καθοδήγηση μιας μεγάλης αδελφής, μιας έμπειρης γκέισας, οι maiko μπαίνουν δυναμικά στον κόσμο της τέχνης. Οι μέρες τους γεμίζουν με πρόβες, μαθήματα μουσικής, τελετές τσαγιού, χορούς και ατελείωτες ώρες εκπαίδευσης. Κάθε κίνηση πρέπει να είναι κομψή, κάθε λέξη πρέπει να βγαίνει σωστά, κάθε λεπτομέρεια στο ντύσιμό τους πρέπει να είναι αψεγάδιαστη. Το ταξίδι τους μπορεί να διαρκέσει χρόνια, και πολλές δεν τα καταφέρνουν. Αλλά όσες φτάσουν στο τέλος, έχουν πλέον μεταμορφωθεί. Δεν είναι πια απλές μαθητευόμενες. Είναι γκέισες, ζωντανά κομμάτια της ιαπωνικής παράδοσης, φύλακες μιας τέχνης που επιβιώνει μέσα στους αιώνες.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Γρηγόρης Κεντητός

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα