EXTRATIME

Τι να μην αγγίξεις ποτέ στον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου

Ποιες είναι οι πιο βρώμικες παγίδες του πρωινού σε ξενοδοχείο; Από τη μαρμελάδα σε μπολ μέχρι τα αλλαντικά που ιδρώνουν ξανά και ξανά, διάβασε τι πρέπει να αποφεύγεις στον μπουφέ.
Τι να μην αγγίξεις ποτέ στον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου

Ο πρωινός μπουφές σε ένα ξενοδοχείο μοιάζει με όνειρο. Ποικιλία, χρώματα, μυρωδιές. Στην πραγματικότητα όμως, αν μπορούσες να δεις τι συμβαίνει πίσω από τον πάγκο, θα σκεφτόσουν δύο φορές πριν απλώσεις το χέρι. Ορισμένα από αυτά που σερβίρονται εκεί είναι πιο επικίνδυνα απ’ όσο φαίνονται, όχι επειδή είναι χαλασμένα, αλλά επειδή χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, μένουν ακάλυπτα και περνούν από τα χέρια και την αναπνοή δεκάδων ανθρώπων.

Τα μπολ της μαρμελάδας και της μερέντας
Δεν είναι απλώς “κοινά”. Είναι ανοιχτές λίμνες βακτηρίων. Κάποιος θα φταρνιστεί πάνω τους. Κάποιος θα αγγίξει το κουτάλι με το δικό του μαχαίρι. Κάποιος θα διπλοβουτήξει. Τα μπολ με μερέντα, μαρμελάδα, ταχίνι ή βούτυρο μπορεί να είναι τα ίδια επί μέρες, ειδικά αν δεν αδειάζουν γρήγορα. Αν δεις δακτυλιές στο χείλος ή αποξηραμένο υλικό στις άκρες, απλώς προσπέρασέ το.

Τα κομμένα τυριά και αλλαντικά
Τα τυριά δεν κόβονται κάθε πρωί. Συνήθως κόβονται από το προηγούμενο βράδυ ή και ξαναχρησιμοποιούνται από την προηγούμενη μέρα αν “φαίνονται εντάξει”. Το ζαμπόν μπορεί να έχει λεπτή, γυαλιστερή επιφάνεια επειδή έχει ιδρώσει. Το τυρί μπορεί να ξεραθεί στις άκρες. Το χειρότερο; Μπορεί να έχουν μείνει εκτός ψύξης για ώρες πριν επιστρέψουν στο ψυγείο “για αργότερα”.

Οι φέτες φρούτων
Μην σε ξεγελάει η φρεσκάδα τους. Ο ανανάς, το πεπόνι και το καρπούζι είναι φρούτα υψηλού κινδύνου όταν εκτεθούν. Κόβονται πολλές ώρες πριν, και αν μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου, αναπτύσσουν γρήγορα βακτήρια. Αν έχουν χάσει τη λάμψη τους ή έχουν σκουρύνει στις άκρες, έχουν εκτεθεί υπερβολικά.

Το βραστό αυγό
Μπορεί να είναι φρέσκο. Μπορεί και όχι. Αν δεν είναι ζεστό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ασφαλές. Μπορεί να έχει βράσει από το προηγούμενο πρωί και απλώς συντηρείται στο ψυγείο για να ξαναμπεί στον μπουφέ. Η φλούδα το προστατεύει, αλλά αν είναι σπασμένη ή δες υγρασία πάνω στο αυγό, πέρασε μακριά.

Τα κουτάλια σε κοινά δοχεία
Τα κουτάλια που μοιράζονται σε μέλι, βούτυρο, μαρμελάδα και ταχίνι περνούν από δεκάδες χέρια. Πολλοί ακουμπούν το προσωπικό τους μαχαίρι στο κοινό κουτάλι ή ακουμπούν με τα δάχτυλα το χερούλι. Αν το κουτάλι είναι κολλώδες ή έχει υπολείμματα, σημαίνει ότι δεν αντικαθίσταται συχνά.

Ο χυμός πορτοκάλι
Αν δεν είναι φρεσκοστυμμένος μπροστά σου, μην τον εμπιστεύεσαι. Συνήθως είναι αραιωμένος συμπυκνωμένος χυμός από μηχανή που δεν καθαρίζεται σωστά καθημερινά. Αν μυρίζει παράξενα ή έχει αφρό, μπορεί να είναι στο δοχείο πάνω από 24 ώρες.

Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί
Αυτά μπορεί να έχουν ανοίξει εδώ και εβδομάδες. Αν είναι σε ανοικτά δοχεία, τραβούν υγρασία, αέρα και μυρμήγκια. Επίσης, το κουτάλι του καλαμποκιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά από κάποιον που έβαλε ροδάκινο στο μπολ του — και να περάσει υγρασία ή ζάχαρη από φρούτα πίσω στο κουτί των δημητριακών.

Το φρυγανισμένο ψωμί
Μην αγγίζεις φέτες που είναι ήδη φρυγανισμένες. Συνήθως είναι παρατημένες από άλλους πελάτες ή έχουν ξαναψηθεί μετά το μισοάδειασμα του καλαθιού. Αν είναι πολύ σκούρες ή έχουν μυρωδιά καμένου, πιθανόν να έχουν ξαναμπεί στην τοστιέρα δύο και τρεις φορές.

Ο κιμάς στα μπιφτεκάκια ή οι ομελέτες
Σε ορισμένα ξενοδοχεία, οι ομελέτες ή τα λουκάνικα φτιάχνονται από υλικά που περισσεύουν. Αν σου φανεί η υφή “περίεργη”, είναι πιθανόν να πρόκειται για προϊόν επεξεργασίας leftovers που έγιναν “συνταγή”.

Η καφετιέρα
Αν είναι μηχανή self service, έλεγξε αν έχει υπολείμματα γάλακτος ή αφρού στο ακροφύσιο. Αν ναι, σημαίνει ότι δεν καθαρίστηκε ούτε μετά το τελευταίο σερβίρισμα. Το γάλα που μένει εκεί μπορεί να ξινίσει και να μεταφέρει βακτήρια στο επόμενο φλιτζάνι.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

Ακούστε το ολοκαίνουριο τραγούδι «Εσύ & εγώ» σε στίχους της Βάγιας Καλαντζή.

ExtraTime
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ραγδαίες εξελίξεις με τη σύλληψη του αγροτοσυνδικαλιστή Μύρωνα Χιλετζάκη – Ο Αυγενάκης τον εκθείαζε ως υπόδειγμα ηθικής

Ο Μύρωνας Χιλετζάκης έκανε και δημόσιες παρεμβάσεις το 2020 για να μη φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βορίδης

Κοινωνία
Κοινωνία: «Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

«Ο Φραπές έγινε λάτε μακιάτο ντεκάφ» – Πανζουρλισμός στο «Χ» με την παρωδία της Εξεταστικής – Γελοιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός

Viral έγινε το σόου του «Φραπέ» με τις πλάτες της ΝΔ - Οι Έλληνες το ρίχνουν στο χιούμορ για να μην τρελαθούν με αυτά που ακούνε

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Αδιανόητο «τουπέ» ο «Φραπές» – Έκλεισε το μάτι απειλητικά στον Ηλιόπουλο – «Και να είχα νούμερα τζόκερ σε εσένα θα τα έδινα;»

Με την κάλυψη της ΝΔ ο Ξυλούρης ή «Φραπές» ή... «Τζίτζης» εξευτέλισε πλήρως τον θεσμό της Εξεταστικής Επιτροπής

Κοινωνία
ExtraTime: Πέρα από το μποτιλιάρισμα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες πολιτικές μπορούν να τελειώσουν το «μαρτύριο των 8:00»

Πέρα από το μποτιλιάρισμα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες πολιτικές μπορούν να τελειώσουν το «μαρτύριο των 8:00»

Ενώ η καθημερινή κίνηση εξαντλεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πριν καν φτάσουν στη δουλειά τους, νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πολιτικές μετακινήσεων δείχνουν ότι το commuting μπορεί να γίνει ανθρώπινο, γρήγορο και βιώσιμο — αρκεί να υπάρξει πραγματική βούληση.

ExtraTime
Sportminute: «Στέλιος Καζαντζίδης – Δεν με σβήνει κανένας» στο Χαλάνδρι με ελεύθερη είσοδο.

«Στέλιος Καζαντζίδης – Δεν με σβήνει κανένας» στο Χαλάνδρι με ελεύθερη είσοδο.

Ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινοπουλιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» παρουσιάζει το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη.

Sportminute
Κοινωνία: Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μίνιμουμ 186 ευρώ χρειάζεται μια 4μελής οικογένεια για να προμηθευτεί τα απαραίτητα - Απλησίαστες οι τιμές για κρέας και τυροκομικά

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο «Φραπές» που θα έφερνε… στοιχεία, επικαλέστηκε δικαίωμα στη σιωπή – «Άλλος μιλούσε με το κινητό μου»

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο «Φραπές» που θα έφερνε… στοιχεία, επικαλέστηκε δικαίωμα στη σιωπή – «Άλλος μιλούσε με το κινητό μου»

«Γαλάζια» κοροϊδία στο πανελλήνιο - Ο Ξυλούρης που έλεγε ότι θα φέρει ντοσιέ με... φορτωτή, τελικά δεν απαντά σε τίποτα!

Κοινωνία