ΕΕ: Έσοδα έως 1,9 δισ. τον χρόνο για την Ελλάδα από φόρο στους υπερ-πλούσιους
Τι δείχνουν τα στοιχεία μελέτης της Κομισιόν για το πώς ένας φόρος πλούτου τύπου Ζικμάν θα μπορούσε να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπήεκτιμά ότι οι φόροι πλούτου θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στα κράτη-μέλη τα επόμενα χρόνια. Η πρόταση Ζικμάν προβλέπει φορολόγηση 2% στην καθαρή περιουσία των δισεκατομμυριούχων μέσω διεθνώς συντονισμένης πρωτοβουλίας στο πλαίσιο G20.
Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλύει τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι φόροι πλούτου στα δημόσια έσοδα των κρατών-μελών, σε μια περίοδο αυξανόμενης ανισότητας και δημοσιονομικών πιέσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκέντρωση πλούτου ενισχύεται, ενώ τα υφιστάμενα εργαλεία φορολόγησης δεν αποδίδουν σημαντικά έσοδα.
Η πρόταση του Γκαμπριέλ Ζίκμαν επανέρχεται στο προσκήνιο ως πιθανό εργαλείο πολιτικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράττει περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως με συντελεστή 2%, ενώ με 3% τα έσοδα θα έφταναν έως 1,9 δισ. ευρώ.
Η ελληνική περίπτωση ξεχωρίζει λόγω της αυξανόμενης συγκέντρωσης πλούτου. Το ανώτερο 10% των νοικοκυριών κατέχει το 61% του συνολικού πλούτου, ενώ το μερίδιο του ανώτερου 1% έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, τα σημερινά έσοδα από φόρους πλούτου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, γεγονός που αναδεικνύει περιθώρια ενίσχυσης.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα τέτοιων φόρων εξαρτάται από τον σχεδιασμό τους, με έμφαση στον περιορισμό εξαιρέσεων, στην ενίσχυση των ελέγχων και στη διεθνή συνεργασία. Παράλληλα, οι συνολικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα εκτιμώνται ως περιορισμένες όταν η εφαρμογή είναι ισορροπημένη.
Η πολιτική αποδοχή παραμένει βασική πρόκληση, ωστόσο η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνεται, καθώς η ανάγκη για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών γίνεται ολοένα πιο πιεστική.
πηγή: powergame.gr
Διαβάστε επίσης:
Ακριβοπληρωμένοι στην Ελλάδα: Ποιοι φτάνουν έως 8.000 ευρώ τον μήνα
