Sportime

Σύμπτωση οι σεισμοί σε Βενεζουέλα, Καλιφόρνια και Ιαπωνία;

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζει ότι οι σεισμοί σε Βενεζουέλα, Καλιφόρνια και Ιαπωνία δεν δείχνουν σεισμικό ντόμινο, αλλά χρονική σύμπτωση.

Βαγγέλης Λάσκαρης 2 λεπτά ανάγνωσης
Σύμπτωση οι σεισμοί σε Βενεζουέλα, Καλιφόρνια και Ιαπωνία;
Πρόσθεσε το Sportime στις αγαπημένες σου πηγές

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος έβαλε φρένο στα σενάρια για σεισμικό «ντόμινο» μετά τις ισχυρές δονήσεις που καταγράφηκαν σχεδόν την ίδια περίοδο σε Βενεζουέλα, Καλιφόρνια και Ιαπωνία.

Ο διδάκτωρ σεισμολογίας εξήγησε στο Action 24 ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν χρονική σύμπτωση και όχι δυναμική σύνδεση ανάμεσα στα φαινόμενα. Με απλά λόγια, δεν προκύπτει ότι ένας από αυτούς τους σεισμούς προκάλεσε τους υπόλοιπους.

Η συζήτηση άνοιξε επειδή μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν ισχυρές σεισμικές δονήσεις σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Η Βενεζουέλα χτυπήθηκε από δύο πολύ μεγάλα γεγονότα, ενώ σεισμοί έγιναν και σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια και η Ιαπωνία, που επίσης βρίσκονται σε γνωστές σεισμικές ζώνες.

Δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο για την Ελλάδα

Ο Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει υψηλή πιθανότητα να επηρεαστεί η Ελλάδα από τους σεισμούς στη Βενεζουέλα. Ο βασικός λόγος είναι η τεράστια απόσταση. Τα φαινόμενα έγιναν στην άλλη πλευρά του πλανήτη και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορούν να μεταφέρουν σεισμική διέγερση προς το ευρωπαϊκό ή το μεσογειακό περιβάλλον.

Παράλληλα, εξήγησε ότι, παρότι τα μεγέθη 7,1 και 7,5 ακούγονται πολύ μεγάλα, δεν είναι τα μέγιστα που παρατηρούνται παγκοσμίως. Θύμισε ότι το 2025 είχε σημειωθεί σεισμός 8,8 στην Καμτσάτκα, δηλαδή πολύ ισχυρότερο γεγονός από εκείνα της Βενεζουέλας.

Ο σεισμολόγος στάθηκε και στην ορολογία. Όπως είπε, δεν είναι ακριβές να μιλάμε για «δίδυμους σεισμούς», γιατί ο όρος παραπέμπει σε δύο ίδια γεγονότα. Προτίμησε τον όρο διπλός σεισμός, δηλαδή δύο ισχυρές δονήσεις στην ίδια ευρύτερη περιοχή και σε πολύ μικρή χρονική απόσταση.

Το παράδειγμα των Κυκλάδων το 1956

Για να δείξει ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι άγνωστα, ο Παπαδόπουλος έφερε ως παράδειγμα τον μεγάλο σεισμό στις Κυκλάδες στις 9 Ιουλίου 1956. Τότε είχε σημειωθεί σεισμός 7,5 και μόλις 13 λεπτά αργότερα ακολούθησε ισχυρή δόνηση 6,9.

Το παράδειγμα δείχνει ότι δύο μεγάλοι σεισμοί μπορούν να εκδηλωθούν κοντά στον ίδιο χώρο και χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να συνδεθούν με άλλες μακρινές περιοχές του πλανήτη.

Ο Παπαδόπουλος εξήγησε και το μέγεθος της ενέργειας που απελευθερώθηκε στη Βενεζουέλα, χρησιμοποιώντας την παρομοίωση με τη βόμβα της Χιροσίμα. Όπως είπε, ένας σεισμός μεγέθους 6 αντιστοιχεί περίπου σε μια τέτοια βόμβα, ενώ ένας σεισμός μεγέθους 7 απελευθερώνει περίπου 30 φορές περισσότερη ενέργεια.

Με βάση αυτή τη σύγκριση, οι δύο σεισμοί στη Βενεζουέλα εξηγούν τις εικόνες μεγάλης καταστροφής που μεταδίδονται από τη χώρα. Το κρίσιμο, όπως πάντα μετά από τόσο ισχυρά γεγονότα, είναι οι μετασεισμοί, οι έλεγχοι στα κτίρια και η προστασία όσων βρίσκονται σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές.

https://www.youtube.com/watch?v=xTJKqFUuCi0

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα στην κατηγορία

Πρόσφατα νέα

Περισσότερα από Βαγγέλης Λάσκαρης

Από άλλη κατηγορία

Τελευταία νέα