«Σπίτι μου 3»: Νέα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους και νοικοκυριά
Το «Σπίτι μου 3» φέρνει νέο μοντέλο στεγαστικών δανείων, με στόχο πιο εύκολη πρόσβαση στην πρώτη κατοικία.
Το «Σπίτι μου 3» μπαίνει στο τραπέζι με νέο μοντέλο δανείων, χαμηλότερα επιτόκια και στόχο να ανοίξει ξανά ο δρόμος για πρώτη κατοικία. Η στεγαστική πίεση έχει γίνει πλέον καθημερινό βάρος για χιλιάδες νοικοκυριά και το νέο σχέδιο επιχειρεί να δώσει πιο μόνιμη λύση.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική 2026-2035, η οποία έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο προβλέπει ένα διαφοροποιημένο μοντέλο σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος, καθώς η ενίσχυση δεν θα περνά απαραίτητα απευθείας στον δανειολήπτη μέσω επιδότησης επιτοκίου.
Η λογική που εξετάζεται είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις τράπεζες, ώστε εκείνες να χορηγούν στεγαστικά δάνεια με πιο ευνοϊκούς όρους σε νέους και νοικοκυριά χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος επιχειρεί να φτιάξει έναν μηχανισμό που δεν θα εξαρτάται κάθε φορά από έκτακτους πόρους ή προσωρινά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Το «Σπίτι μου 3» αναμένεται να απευθυνθεί στις ίδιες βασικές ομάδες που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο και στους προηγούμενους κύκλους. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και πιθανή ένταξη ακινήτων με άδεια κατασκευής μετά το 2007.
Οι ανακοινώσεις τοποθετούνται χρονικά για τον Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μέσα σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των εισοδημάτων. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το στεγαστικό ως βασικό κομμάτι της κοινωνικής της ατζέντας, καθώς το κόστος απόκτησης κατοικίας παραμένει υψηλό και η πρόσβαση σε δανεισμό δεν είναι απλή υπόθεση.
Τα στοιχεία από τα προηγούμενα προγράμματα δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. Το πρώτο «Σπίτι μου» συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, ενώ και ο δεύτερος κύκλος κινήθηκε με μεγάλη ζήτηση. Αυτό ακριβώς δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Η ανάγκη για πρώτη κατοικία δεν είναι θεωρητική, είναι πραγματική και πιέζει κυρίως τους νέους που βλέπουν την αγορά να απομακρύνεται.
Το νέο μοντέλο θέλει να πατήσει πάνω σε αυτή την εμπειρία και να δώσει συνέχεια, με πιο σταθερή βάση. Το αν θα πετύχει, θα κριθεί από τους όρους, τα κριτήρια και κυρίως από το πόσο πραγματικά χαμηλά θα μπορούν να πέσουν τα επιτόκια για τους δικαιούχους.
